Efterlängtad julmarknad är tillbaka

Med 80-tal hantverksknallare är julmarknaden i Gammelstad tillbaka efter coronauppehållet. 4-5 december är det dags för marknaden där besökarna även får träffa jultomten och se hur julen firades på 1700-talet.

– Vi är så glada över att kunna ha marknaden i år, våra knallare var snabba på att boka plats så det har nog funnits en uppdämd längtan sedan i fjol då vi ställde in på grund av pandemin, säger Karina Jarrett, chef friluftsmuseet Hägnan.

77 knallare är anmälda, alla med hantverk och småskalig produktion i fokus. Allt från silversmycken och tovat hantverk till honung och kaffeost står på utställarlistan.

Ett 80-tal knallare med fokus på hantverk är redan anmälda till marknaden.

Julen från förr

Förutom själva marknaden kan besökarna lämna in sin önskelista till tomten eller träffa julbocken och julrenen som också finns på plats.

I Storgården kan man se hur julen firades 1880 och i torpet ges allehanda råd i 1700-talsanda av kloka mor Hulda. Dessutom blir det en spännande sagostig för barnen med jultema.

Billigare online

Nytt för i år är att de som köper inträde online innan marknaden får rabatt Länk till annan webbplats.. Biljett på plats kostar 50 kronor, medan onlineköp bara kostar 30 kronor.

– Vi hoppas på att minska köerna om besökarna bara behöver scanna biljetten vid entrén istället för att betala på plats, säger Karina Jarrett.

För inträdet får besökarna inte bara strosa bland marknadsknallarna utan även uppleva skådespel, tomemöten och träffa juldjuren på området.

Självklart är det på Hägnan som tomten uppehåller sig 4-5 december.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp