Nya idéer för Luleå

Ett kallbadhus i Södra hamn, ett kunskapscentrum om den gröna omställningen och en flytande teater vid malmkajen – det är tre av flera förslag för Luleås stadsutveckling som lanserades i Almedalen. På ett seminarium presenterade Skanska och arkitekterna Gerd Wingårdh och Thomas Sandell skisserna. Även SSAB, LKAB, Luleå kommun, LTU och MindDig deltog vid presentationen.

Den gröna omställningen i norr, med bland annat framställningen av nästan fossilfritt stål, batteritillverkning och energilagring via vätgas kräver stora investeringar; i energiförsörjningen, men även ett enormt behov av kompetens. På ett seminarium belyste aktörerna vilka möjligheter och utmaningar det ger för Luleå.

Ett kallbadhus i Södra hamn, ritat av arkitekten Thomas Sandell.

Man berättade om ett så kallat Tillsammanskoncept där näringslivet i samverkan med akademi, offentlig sektor och föreningslivet skapar en framtidsvision kring hållbar stadsutveckling med hjälp av ledande arkitekter. Sedan tidigare har man jobbat med det konceptet i Kiruna, Järfälla, Växjo och Solna. Behovet av attraktiva livsmiljöer är stort för att locka kompetens till den gröna omställning som sker i norr.

– Attraktiva samhällen är en förutsättning för att den gröna omställningen ska lyckas. Luleå kommun jobbar medvetet med att just fortsätta bygga det attraktiva, hållbara samhälle som behövs för att få alla människor att flytta hit. Bara det faktum att några av Sveriges ledande arkitekter lanserar förslag visar att Luleå är nu verkligen i hetluften och väldigt intressant, förklarar kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

arkitektskiss

Förslag på ett nytt resecentrum från arkitekten Gerd Wingårdh.

Visionen som lanserades i Almedalen ses som ett startskott. För att kunna locka toppforskare från hela världen till Luleå behövs skolor, ett levande centrum, kultur, ett samband mellan campus och centrum och attraktiva bostäder. Luleå tekniska universitet vill medverka i både samhällsplaneringen och -omvandlingen, men även konflikthantering och genom forskning och utbildning.

Det föreslås åtta märkesbyggnader, med början vid Bergnäsbron som blir en inglasad mötesplats, över Södra hamn med kallbadhus och kulturcenter, ett hotell, arkitektur- och designcentrum plus upplevelsecenter, till resecentrum och ett Center för grön omställning samt en flytande teater vid Malmkajen.

– Spännande idéer som presenterades idag. Vi kommer att sprida idéerna, använda det som underlag på samtal, lyssna på Luleåborna, och sedan i samverkan med många andra fortsätta utveckla Luleå. Kanske något eller mycket av detta bli verklighet, eller något ännu bättre, säger tillväxt- och hållbarhetschef Maria Nordgren.

arkitektskiss

Även en kulturbyggnad i Södra hamn föreslås.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Bild: Skanska/Wingårdhs/Sandellsandberg

Logotyp