Vill du skapa konst i en stålkub?

Luleå, Piteå, Göteborg och Borås fyller alla 400 år under 2021. Det uppmärksammas bland annat med konstnärsutbytet AiR 4x400 år som genomförs i respektive stad. I slutet av augusti är det Luleås tur att vara värd och nu efterlyser projektet konstnärer från de fyra städerna som vill vara med och skapa konst i en stålkub.

Mellan den 30 augusti och 3 september ska en luleåbo, en pitebo, en göteborgare och en boråsare arbeta utifrån varsin ramkonstruktion i stål som bildar en kub på 2,5x2,5x2,5 meter. Konstverken ska ha Luleås 400-åriga historia som tema.

Via denna länk kan du som är konstnär läsa mer och göra din ansökan.länk till annan webbplats

Fyra konstnärer får chansen att gestalta Luleå och stadens 400-åriga historia i en ramkonstruktion av stål.

– Du bör vara professionellt yrkesverksam konstnär, men du behöver inte ha jobbat med en ramkonstruktion i stål innan, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare för länets Resurscentrum för konst och samordnare för Luleås del av konstnärsutbytet.

Kuberna kommer att stå i centrala Luleå, vilket innebär att invånarna kan följa konstnärernas arbetsprocess under veckan.

– Konstnärerna har också möjlighet att göra performance och till exempel video- och ljusinstallationer, berättar Hanna Isaksson.

Tanken är att konstverken ska stå kvar september månad ut.

– Det känns roligt att kunna bjuda kommuninvånarna på en konstnärlig upplevelse under jubileumsåret. Det gemensamma konstprojektet ska även stärka nätverk och utbyten mellan konstnärer från fyra städer, säger Hanna Isaksson.

Piteå var först ut i februari med kuber av snö och därefter följer Göteborg i början av juni. I Göteborg kommer utvalda konstnärer att få arbeta med kuber i vilka det kommer att regna hela tiden. Efter Luleås stålkub är Borås sist ut i oktober och där kommer materialet att vara textil.

FAKTA

  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Residens betyder att en konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka på en plats under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.
  • Mer information och ansökan till Luleås residens.länk till annan webbplats
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: lulea.se/400 länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto i montaget: Luleåfotograferna

Logotyp