Luleåkonstnärer deltar i Piteå 400 år

Luleå, Piteå, Göteborg och Borås fyller alla 400 år under 2021. Det uppmärksammas med konstnärsutbytet AiR 4x400 år, där konstnärer från de fyra städerna möts och skapar konst på valda teman. Först ut är Piteå 15–19 februari, dit Luleåkonstnärerna Linn Lindström och Maria Gordana Belić har åkt för att arbeta i snö.

Linn Lindström, konstnär från Jämtön, och Maria Gordana Belić, född och uppvuxen i Linköping, har båda gått på konstakademin i Oslo. Men det är först det senaste året som de börjat arbeta ihop. Maria Gordana Belić berättar om samarbetet och förberedelserna inför konsteventet i Piteå.

Linn Lindström (till vänster) och Maria Gordana Belić (till höger) framför sin snökub på Rådhustorget i Piteå. Konstnärerna representerar Luleå under Piteås konstevent.

Hur känns det?

– Det ska bli jätteintressant att jobba så platsspecifikt med Piteå, temat ”400 år” och framförallt den enorma snökuben.

Ni ska arbeta med snö i en kub om 3x3x3 meter, har ni arbetat med snö eller något i den skalan tidigare?

– Nej, aldrig. Det är första gången för oss! Vi arbetar skulpturalt i vårt samarbete, men med miniatyrer. Så det var även det som var så spännande för oss, den här skalförvrängningen. Att få arbeta med något så stort när man annars jobbar så smått. Man tror att man har en känsla av kontroll över objektet men det blir en helt annan grej i den stora skalan.

Vad planerar ni att skapa?

– I vårt samarbete arbetar vi med ett långt pjässtycke och då har vi plockat historier och karaktärer från den pjäsen som vi sedan vill ska möta Piteås historia och Piteå som stad. Vi har även med oss en speciell bok ”The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins” av en författare som heter Anna Lowenhaupt Tsing. Hon pratar om en slags kontaminering i möten med andra. Kontaminering kan låta så negativt men hon framhäver att det är viktigt i mötet med andra, hur ömsesidiga världar skapas – att förorena varandra i en positiv mening.

– Dessa tankar har vi tagit med inför det platsspecifika arbetet i Piteå. Tankar om vad plats kan vara och för vem. Människors minnen, vad som sparas. Vi har tänkt att snöskulpturen kommer att innefatta en uppsamlingsplats där förbipasserande uppmuntras att lämna upphittade ting.

– Vi har även arbetat med ett objekt som finns på Piteås museum som är en liten trälåda. I den finns det sånghäften av en grupp som fanns på mitten av 1800-talet som hette sångkvartetten. Sedan ska vi på öppningsdagen ha en performance då vi har bett två musiker att arbeta med ett litet musikaliskt stycke från sångkvartetten för att på något sätt belysa Piteås musikaliska historia.

Har det varit mycket planering inför veckan?

– Ja, vi har försökt förbereda så mycket vi kan. Vi vill skapa en clear ice och det är inte så lätt, så vi experimenterar.

Ser ni några utmaningar med projektet?

– Dels har vi arbetat med vår modell i liten skala och nu ska den upp och bli den här enorma skulpturen. Vi hoppas framförallt att vi ska klara av det här och vi vill ju gärna att det ska bli något kul för invånarna i staden. Sedan tänker man ju på allt. Kläder, kyla och hur det är att arbeta med snö, det är svårt att tänka sig innan. Det ska även bli kul att arbeta samtidigt som de andra konstnärerna. Man kan säkert få tips och råd av varandra så det ska bli spännande.

Snökub

Kuberna av snö som konstnärerna arbetar med mäter 3x3x3 meter.

Konstnärsutbytet Air 4x400 år

I ett gemensamt 400-årsfirande ska fyra stycken konstnärliga utbyten skapas, så kallade residens, i Luleå, Piteå, Göteborg och Borås. Till varje residens deltar olika konstnärer som är bosatta i 400-årsstäderna. Gemensamt är att en konstnär från varje ort närvarar på plats och bidrar med sin erfarenhet och kunskap till residenset på platsen.

Varje stad lyfter ett tema eller ett material som knyter an till stadens historia. Konstnärerna arbetar i materialet under en veckas tid utifrån en storskalig kubformad ram. Invånarna i städerna bjuds in att följa processen på plats.

15–19 februari, Piteå. Material: Snö
Deltagande konstnärer: Josefin Jonsson (Piteå), Linn Lindström & Maria Gordana Belić (Luleå), Kerstin Dahl Norén (Borås) och Jonas Bentzer (Göteborg). Läs mer på resurscentrumforkonst.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Digital invigning fredag 19 februari kl. 18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

31 maj–5 juni, Göteborg. Material: Regn
Ansökan är öppen 1-28 februari. Mer information och ansökan till Göteborgs residens. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer: Luleåkostnär som gillar regn sökes

30 augusti–4 september, Luleå. Material: Stål
Ansökan öppnar under våren.

Oktober, Borås. Material: Textil

FAKTA

  • AiR 4x400 år står för Artist in Residence. Residens = Konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka på en plats under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år: Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: www.lulea.se/400 Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Maria Nåtoft, Susanne Lundblom

Foto: Resurscentrum för konst

Logotyp