Två rätter på menyn i skolan

Skolan i Luleå arbetar för att successivt införa två rätter på menyn, varav den ena är vegetarisk. Sedan flera år tillbaka serveras vegetarisk lunch en dag i verkan i alla skolformer.

– Vårt mål är att öka andelen vegetabilier i våra luncher och har under personalens kompetensutvecklingsdagar haft ett särskilt fokus på det, säger Mats Åström, avdelningschef för måltidsservice.

Den vegetariska maten som serveras inom Luleå kommuns förskolor och skolor är lakto-ovo-vegetarisk, vilket innebär att den inte innehåller kött och fisk men kan innehålla ägg och mjölkprodukter.

Först ut med att servera två rätter, varav den ena är vegetarisk, var gymnasieskolan där det dagligen serveras ett vegetariskt alternativ. Den vegetariska maten som serveras inom Luleå kommuns förskolor och skolor är lakto-ovo-vegetarisk, vilket innebär att den inte innehåller kött och fisk men kan innehålla ägg och mjölkprodukter.

Lunchen på våra skolor är uppbyggd enligt en buffémodell, som innehåller bland annat bönor och andra baljväxter vilket möjliggör för en vegan att själv kombinera ihop sin rätt.

– I några kök har det tidigare producerats ett veganskt alternativ för att tillgodose elevers önskemål men på grund av begränsat utrymme och av säkerhetsskäl prioriteras tillagning av specialkost, säger Mats Åström.

Specialkost

Idag producerar skolköken dagligen omkring 13 500 måltider varav 2500 av de rätterna är för dem som har angett att de har behov av specialkost på grund av allergier eller av etiska och religiösa skäl.

Har eleven allergier som t. ex glutenintolerans och har lämnat in ett intyg från vården som styrker det tillagas maten med noggranna säkerhetsrutiner.

För den som av etiska eller religiösa skäl inte äter kött serveras ett vegetariskt alternativ.

– I våra skolrestauranger serverar vi ett rikt utbud av grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Vi erbjuder dagligen 5–6 olika sorter anpassade efter säsong och pris, säger Mats Åström.

Fördelar med bufféservering

När maten serveras i bufféform minskar också matsvinnet. Via buffén ökar också möjligheten att tillmötesgå elevers specifika behov.

– Var och en får ta den mängd mat de själva vill ha och kombinera ihop sin måltid för ökad variation, säger Mats Åström.

 

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Måltidsservice

Logotyp