– Med den här satsningen samlar man hela teaterns ekosystem under ett och samma tak. Om vi skapar platser där barn kan vara kreativa sida vid sida med professionella scenkonstnärer så blir drömmen som många barn har både möjlig och väldigt nära, säger Sanne Renberg Nyström, verksamhetsledare Lule Stassteater.
Lule Stass, som varit trångbodda i sina gamla lokaler, ser stora möjligheter att utveckla verksamheten för barn och unga genom flytten.
– Vi kommer kunna börja bygga upp ett barn- och ungdomsteatercentrum. Det här är historiska nyheter för oss på Lule Stass, säger Sanne Renberg Nyström
Unikt i Sverige
Flytten av Lule Stassteater möjliggörs genom att kommunen lagt pussel med sina lokaler och flyttar ut delar av arbetsmarknads-och utbildningsförvaltningen från magasinet. Istället tar kultur- och fritidsförvaltningen över som hyresgäster, och hyr i sin tur ut åt Lule Stassteater.
– Från kommunens sida är vi jätteglada att kunna erbjuda den här möjligheten där man knyter ihop barn-och ungdomsteatern med professionell teater och teaterhögskolan. Det finns ingen annanstans i Sverige, säger Patrik Bylin, kultur-och fritidsdirektör Luleå kommun.
Möjligheter för Luleå och länet
Även från Norrbottensteaterns håll ser man stora möjligheter att främja barn och ungdsomsteatern i Luleå och länet när alla verksamheter nu samlas.
– Jag känner sån enorm stolthet över att det här blir av, det är lätt att prata om beredskap och försvar och allt. Men ett land utan kultur och utan barn som är stärkta i själ och ande så finns inget att försvara, säger Gunilla Röör, teaterchef Norrbottensteatern.