Tommy Arngren , som till vardags arbetar som AI-forskare på Ericsson Research i Luleå, har som anställd möjlighet att göra en volontärinsats några timmar och arbeta med något som gagnar det omgivande samhället. På fritiden håller han på med musikproduktion och spelar också trummor i ett band.
Han tog kontakt med Kråkbergsskolan och undrade om de var intresserade av att få eleverna att laborera med teknik och AI i skapandet på musiklektionerna. Musikläraren Malin Frank nappade på idén, och eleverna på högstadiet fick börja skapa musik med hjälp av AI.
När Melodifestivalen kom till Luleå, var de också en av utställarna i foajén och presenterade skolprojektet.
– Vi stod där båda dagarna och pratade om att skapa musik med hjälp av AI. Malin och två av eleverna var också på plats och fick även möjlighet att ta del av Mello-bidragen, säger Tommy Arngren.
Skapa ett intresse för teknik och kreativitet
Eleverna på Kråkbergsskolan fick prova på att skapa låtar med hjälp av AI, och efter diskussion med eleverna så skapades även videos till deras låtar.
På grund av skolans policy fick inte eleverna själva använda AI-tjänsten, men det löstes genom att de skickade in sina förslag och önskemål, så kallade promptar, till Tommy Arngren som skapade låtar enligt elevernas input.
Det följdes sedan upp med eleverna på lektionerna och sedan hade de fem färdiga låtar. Det går att ge AI:n instruktioner kring exempelvis vilken musikgenre man vill skapa och vad låten ska handla om, men också att bygga om och justera det AI:n har skapat.
– Jag vill skapa ett intresse för teknik hos eleverna, och hur de kan skapa musik och uttrycka sig kreativt med hjälp av AI även på sina mobiltelefoner. Det går att först börja vara musikaliskt kreativ, och sedan lära sig att spela ett instrument. Med den nya tekniken kan man skapa för sig själv hemma, och behöver inte tänka att man ska bli världsartist eller ha dyr studioutrustning, säger Tommy Arngren.