Så blev återbruksdagen i Luleå kommuns rivningsobjekt

Förra veckan öppnade Luleå kommun upp portarna till rivningsobjekten för vinnarna i återbrukslotteriet. En av personerna som drog vinslotten var Fredrik Hjälte och han uppskattade kommunens initiativ:

– Jag tror detta är jättebra, både för oss medborgare och kommunen.

Bild på en tvättmaskin som transporteras ut av sin nya ägare under återbruksdagen.

Tvättmaskin transporteras ut av sin nya ägare under återbruksdagen.

Kyl, spis, tvättmaskin, trappräcken och en gammal arbetsbänk – mycket gick åt när vinnarna i återbrukslotteriet fick besöka rivningsobjekten på Bergnäset för att hämta upp inredning och byggmaterial förra veckan. John Sandström, projektledare för lotteriet och rivningen, är efteråt nöjd:

– Det gick jättebra. Responsen har, likt som när vi öppnade anmälan i maj, varit positiv och de flesta som var på plats verkar ha fått med sig något, säger projektledaren på Luleå kommun.

En av de första vinnarna på plats var Lisa Norberg från Orrbyn. Hon är nyinflyttad i ett renoveringsobjekt och hon hade fokus på vitvarorna som fanns kvar på Västra Brunnsgatan 19:

– Spis, kyl, frys och snickarbordet är planen, sade Norberg som senare berättade att hon fick reda på lotteriet via en Facebooklänk som hennes mamma skickat.

Bild på Fredrik Hjälte som monterar ner trappräcket på Bivägen 6.

Fredrik Hjälte monterar ner trappräcket på Bivägen 6.

Nytta för båda

Vidare på Bivägen 6 träffade vi en annan som uppmärksammat lotteriet via Facebook och vunnit, Fredrik Hjälte, som också hade tagit med sin kollega. Då var det fullt fokus på att försöka lossa ett trappräcke och delar från ett handfat. Hjälte berättade då att det fanns mycket som intresserade men att han fokuserade på det som behövdes hemma:

– Jag hade kunnat ta någon vitvara eller sånt, men jag känner att jag inte behöver det och då är det bättre att någon annan tar det efter vårt pass, sade han och fortsatte:

– Men jag tror detta är jättebra, både för oss medborgare och kommunen, för det blir mindre att ta reda på för kommunen och medborgarna kan få nytta av någonting som man kan ta med sig. Det är viktiga är att allting är säkert runt omkring, så att inte något exempelvis ramlar ner på en person och att det är lugnt som nu.

Bild på John Sandström, projektledare på Luleå kommun.

John Sandström, projektledare på Luleå kommun.

Utvärdering nästa

Projektledare John Sandström anger att det var runt 150 anmälningar som kom in till kommunens lotteri. Totalt fanns möjligheten för 15 sällskap att plocka inventarier från de båda fastigheterna. Enligt Sandström och hans uppgifter från kontrollanter på plats så var det några som tyvärr inte nyttjade sina vinstlotter:

– Det är såklart tråkigt, speciellt när det fanns andra som säkert hade velat vara på plats och eventuellt ta med sig något. Från vår sida är det svårt att göra någonting åt det, säger projektledaren och fortsätter:

– Men det ska vi beröra och ta i beaktning under utvärderingen som kommer framöver. På det stora hela måste jag ändå säga att vi är nöjda och det har varit väldigt kul med den lokala och även nationella uppskattning som initiativet fått, något som var klart över förväntan!

Inredning och byggmaterial som blev kvar efter återbruksdagen kommer framöver att miljösorteras. När rivningen av respektive fastighet kommer ske är i dagsläget inte helt klart, men ambitionen är att husen är borta och marken återställd till grönyta senast till hösten.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Adam Larsson Englund

Logotyp