Blommigt, soligt och informativt

Det var många som tog chansen att besöka stadsträdgården när de öppnade sina dörrar för alla att kika in i de fulla växthusen. En strid ström av besökare strosade runt i växthusen och fick en första aning om hur årets planteringar kommer att se ut.

– Vi har ju sedan många år haft ett tema när vi planerar våra planteringar och utifrån det bestämt vilka växter och färger vi ska ha. I år är temat en uppmaning: ”Ut och njut”, säger trädgårdsmästare Annika Keisu Lampinen

Sofia Hagsand, naturvårdsbiolog, föreläste om invasiva växter och berättade om den ängsinventering hon genomför för Luleå kommun

Sofia Hagsand, naturvårdsbiolog, föreläste om invasiva växter och berättade om den ängsinventering hon genomför för Luleå kommun

I växthusen på stadsträdgården i Björsbyn står nu över 40 000 plantor och gör sig redo att planteras ut i urnor och parker. De är ännu ganska små men personalen toppar och pysslar med alla för att de ska bli täta och frodiga innan utplanteringen. Innan midsommar är det tänkt att alla ska ha fått sin plats. Det betyder att det är bråda dagar som väntar. Den mest hektiska tiden för alla som arbetar inom parkverksamheten inom Luleå kommun.

Vid anläggningen i Björsbyn finns även en utomhusdel där perenner kan få leva ett tag tills de får en permanent plats. Ibland avvecklas en rabatt och då får växterna flytta hit innan de får en ny plats att växa på. – Lite som ett skafferi, säger Annika.

Under kommande sommar kommer en del planteringar att genomgå en renovering. Det betyder att det kommer att kunna se lite slarvigt ut och att det blir "hål" i planteringarna. Men det är bara för att göra förusättningarna bättre för växterna. De kommer snart att återställda.

Vattenspridare som vattnar en liten planta

I växthusen finns ett automatiserat system för vattning men ibland måste extra vatten till

Bild inifrån ett av växthusen med små plantor i otal

Ett hav av små plantor som snart ska planteras ut i urnor och parker

Hoppas att vi kan hjälpas åt att bekämpa de invasiva växterna

Under eftermiddagen gavs det två tillfällen att få information av Sofia Hagsand kring vilka invasiva växter vi ska hålla koll på i vår närhet. Hon betonar att det är ett jättejobb för en kommun att klara av att bekämpa dem och hoppades på att lyssnarna kunde tänka sig att hjälpa till. Sofia berättade hur man lättast tar sig an växterna och hur man ska hantera dem när man plockat, eller grävt upp dem. Det gäller att vara försiktig för de sprider sig lätt. På återvinningcentralerna finns särskilda containrar där man kan slänga sina väl förslutna säckar med växtdelar.

Bild på en jättebalsamin

Jättebalsamin är en av de invasiva växterna vi ska se upp med och hjälpa till att plocka bort

Sofia, som även arbetar med kommunens ängsinventering, berättade om vikten av att bekämpa de invasiva växterna för att främja vår naturliga flora. Under sitt arbete med inventeringen har hon hittat ett flertal nya växtplatser för utrotningshotade växtarter och framför allt många väldigt fina helhetsmiljöer med en rik artmångfald. Perfekta miljöer för pollinatörer, vilket ju var syftet med projektet. Det roligaste fyndet var den mycket sällsynta lilla blomman ängsgentiana som visade sig växa i en pulkbacke på Hertsön.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Anita Sundbeg

Logotyp