Lär någon att cykla – bidra till jämlikhet

Frihet, ökad jämställdhet och jämlikhet – det är vad Cykelskolan handlar om. Det plus en hel massa glädje. Just nu söker kommunen instruktörer till årets upplaga.
– Det är bland det roligaste jag gör på jobbet, säger Ida Persson, mobilitetskontoret L till Å, Luleå kommun.

Ida Persson och kollegan Samuel Bergsten från Luleå kommuns mobilitetskontor L till Å under fjolårets cykelskola.

Cykelskolan är öppen för alla som vill lära sig cykla – och helt gratis. Kommunen står för cyklar och hjälmar, även barnpassning för de som har med sig yngre barn. Skolan arrangeras årligen av kommunens mobilitetskontor i samarbete med Hej Främling, en förening som jobbar med inkludering för att bryta utanförskap.

– Det är bland det roligaste jag gör på jobbet. Det är givande att få hjälpa en annan människa, se deras lycka och känna sig viktig för någon annan. Jag går alltid därifrån och känner mig full av energi och glädje, säger Ida Persson, mobilitetskontoret L till Å.

Årets cykelskola äger rum på Södra hamnplan under sex kvällar den 2–18 juni. Nu söker kommunen instruktörer. Volontärer som vill hjälpa till och vara med och uppleva glädjen när balansen sitter och pedalerna snurrar.

– De som anmäler sig som instruktörer bjuds in till en träff där vi pratar om hur man lär någon att cykla och sedan får de delta på de tillfällen som passar dem. Ju fler vi är som hjälper till desto mer tid har vi för varje person som vill lära sig cykla, säger Ida Persson.

Som instruktör bidrar man genom att cykla, meka med cyklar eller ordna fika. En som deltagit som instruktör flera gånger är Patrik Ekman.

– Det är fantastiskt att vara med och få se de glada minerna när de kommer i gång. Det är också en avgränsad tid man är där. Tid som jag tycker jag att man kan ge till någon annan, säger han och fortsätter:

– Jag rekommenderar varmt andra att vara med som instruktör. Man behöver inte vara expert, bara villig att lära ut och ha lite tålamod.

Patrik Ekman har varit med som instruktör på Cykelskolan tre gånger hittills och han siktar på att delta i år igen.

De som vill lära sig att cykla är välkomna på utsatta tider. Ingen anmälan krävs. Det går att vara med på alla eller enstaka tillfällen. Instruktörerna hjälper varje individ utifrån sin egen nivå.

– Vi börjar utan pedaler och springer med cykeln för att få upp fart och hitta balans. Vissa lär sig snabbt medan andra får kämpa längre. De flesta brukar lära sig grunderna innan Cykelskolans slut, säger Ida Persson och fortsätter:

– Vi gör det här för att fler ska kunna cykla och för att hjälpa människor att komma in i samhället. Det är en frihet att självständigt kunna ta sig dig man vill och det kan vara en förutsättning för att kunna ta ett jobb. Det är också ett billigt och hållbart transportalternativ.

Till Cykelskolan brukar främst utrikesfödda kvinnor komma, även några män och en del barn med föräldrar som behöver goda råd.

– Kvinnor har inte samma möjligheter som män i alla länder, många får inte lära sig att cykla som barn. Att kunna cykla gör dem mer oberoende. Det kan vara läskigt att lära sig något nytt i vuxen ålder. Jag tycker att de som är med är så modiga, säger Ida Persson.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Sara Gustafsson/Cykelskolan

16 maj 2025

Logotyp