Miljonsatsning i Luleås byar – ”Nu har vi ett ställe att samlas på”

Tidigare i år kom ett nytt bidrag som innebar att byaföreningar inom Luleå kommun kunde ansöka om bidrag för att köpa ny, rusta upp eller dekorera utrusning i utemiljön. Nu när vi närmar oss årets slut åkte Vårt Luleå ut för att se vad som blivit av.

Luleås kommunfullmäktige gav under våren stadsbyggnadsnämnden en miljon kronor i utökad driftbudget för 2022 till bidrag som byaföreningar kan söka för att köpa ny eller rusta upp befintlig utrusning eller utsmyckning i utemiljön. Bidraget var max 75 000 kronor per förening och byaföreningarna kunde ansöka mellan 1 mars och 30 september.

Bild på Malin Bucht, Lydia Szymasko och sonen Sixten vid nya lekställningen.

Malin Bucht, Lydia Szymasko och sonen Sixten vid nya lekställningen.

2021 beslutade kommunfullmäktige att ett nytt bidrag skulle möjliggöras under 2022 för olika byaföreningar med syftet att öka attraktionen och intresset för Luleås landsbygder. Idag är det mer än ett år sedan beslutet togs. Vilka inköp, renoveringar eller dekoreringar fick vi egentligen i Luleås byar och landsbygd under årets gång?

Vi börjar i Börjelslandet och ortens Bygde- och Fritidsförening som under året sökte bidrag för en ny lekställning intill sitt byahus. Detta beviljade Luleå kommun och under sommaren har byggandet pågått och färdigställts. När Vårt Luleå träffade Malin Bucht och Lydia Szymasko, två av medlemmarna i föreningens styrelse och eldsjälar i byn, var båda nöjda med tillskottet:

– Nu har vi ett ställe som går att samlas på. Vi såg när vi hade byggt klart här att barn kunde komma hit och ses ute på ett helt annat sätt, säger Bucht som får medhåll av Szymasko.

Att bidraget skulle gå till något för barnen var alltid självklart. I Börjeslandets Bygde- och Fritidsförening finns ett stort fokus på de yngre i området:

– Det är många barn i byn och de flesta evenemang vi gör är för barnen, det är dem vi satsar på, säger Malin Bucht.

Tillskott inför kommande expandering

Utöver Börjelslandet fick även Kallaxskärgårdens samfällighetsförening ett bidrag och när Vårt Luleå träffar ordförande Anders Olsson under en kall och blåsig novemberdag har föremålen just kommit. Blomlådor, sittbänkar, belysning och vindvisare – välbehövligt då hamnen står inför en kommande expandering:

– Vi har alldeles nyss fått ett beslut om att utöka hamnen till 170 båtplatser och bygga en ny brygga. Trycket från skärgården och friluftslivet i stugor ökar, säger Olsson och fortsätter:

– Jättetrevligt, det är kanon för oss att få den här lilla utsmyckningen för oss och andra besökare.

Bild på Anders Olsson som är ordförande i Kallaxskärgården.

Anders Olsson, ordförande i Kallaxskärgården samfällighetsförening, välkomnar bidraget.

Positivt bemötande

Jan Erling Vikström från Alvik-Långnäs Bygdegårdsförening är inne på samma spår. Han är också positivt inställd till bidragen och menar att det har varit ett bra bemötande från kommunen:

– Vi upplever det som positivt från kommunens sida när man söker ett bidrag, man får aldrig ett blankt nej och vi känner att kommunen är mån om att vi håller det i ordning, säger Vikström.

Totalt fick Vikström och hans Alvik-Långnäs Bygdegårdsförening två grillplatser och premiären blev under valborg i våras. Samma kväll var det också pubafton och grillplatserna var då populära:

– Då nyttjades grillplatserna från dagtid fram till morgontimmarna nästan, säger Vikström när vi står inne i Alvik-Långnäs bygdegård.

Nytt år, nya bidrag

15 november var sista dagen för år 2022 att redovisa kostnader till kommunen.

Missade du och din byaförening möjligheten detta år? Då får ni istället ta chansen nästa år eller 2024 mellan datumen 1 mars och 30 september – då nya bidrag finns att söka.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Adam Larsson Englund och Luleå kommun.

Logotyp