Margareta fick hjälp av Hemrehabteamet i Luleå – ”Man ska inte vara rädd att ta hjälp”

Hemrehabteamet i Luleå erbjuder hälsofrämjande och förebyggande insatser till personer som är 18 år och äldre, direkt i hemmet. Teamet består av en fysioterapeut och en arbetsterapeut – Viktor Andersson och Olivia Dyrlind – som gör besök i hemmet för att hitta lösningar och hjälpmedel som fungerar i personens vardag.

– Vi vill hjälpa människor att vara självständiga i sin vardag, säger Olivia Dyrlind, arbetsterapeut.

Margareta sitter framför ett fönster. Hon ler.

Margareta trivs i sin lägenhet på Mjölkudden.

När Vårt Luleå plingar på hos Margareta Jonsson på Mjölkudden så möts vi av ett stort leende. Viktor och Olivia har varit här flera gånger innan och visar skåpet där jag kan hänga in jackan och var mina vinterskor kan stå. Vi slår oss ner runt köksbordet och Margareta har mycket att berätta, både om Hemrehabteamet och om livet.

– Vi har haft många samtal tillsammans under våra besök, säger Olivia, som arbetat närmast med Margareta.

Hjälpmedel i hemmet för en enklare vardag

Det var efter att ha sett en annons i tidningen som Margareta tog kontakt med teamet.
– När jag såg annonsen, då tänkte jag ”nu kommer jag få hjälp av personer som kan lyssna på mig”, säger hon.

Efter en tids väntan kom teamet på ett första besök för att lyssna på Margaretas behov och ta del av hur hennes vardag ser ut. Och så ser besöken oftast ut från början, menar Viktor Andersson, fysioterapeut:
– Vi pratar med personen och kommer tillsammans fram till vad vi kan hjälpa till med.

Margareta, Olivia och Viktor kollar på en lista som är uppsatt på kylen.

Tillsammans har Olivia, Viktor och Margareta hittat en rad olika hjälpmedel som förenklar vardagen.

I Margaretas hem fanns utmaningar som tidigare försvårade hennes vardag. Upp till lägenheten finns både hiss och trappor, men de sistnämnda var svåra att se och Margareta var orolig för att att råka kliva fel och ramla ner för trappan. Hemrehabteamet hjälpte henne därför att tydligt markera där trappan börjar.

– När mina vänner kommer på besök nu är de väldigt glada. När man öppnade ytterdörren förut så kunde man tro att golvet utanför var helt platt, speciellt om man ser lite dåligt. Klev man då för långt åt höger så kunde man ju ramla ner för trappan men nu är det ordnat, säger Margareta.

En annan utmaning var att trösklarna i lägenheten gjorde motstånd när Margareta ville ta sig fram med sin rullator. Det löste Viktor genom att placera gummilister på båda sidor av tröskeln som jämnade ut golvet och tillät Margareta att röra sig friare i sitt hem. Detta, tillsammans med en serveringsbricka till rullatorn, gjorde det mycket enklare att njuta av eftermiddagskaffet i vardagsrummet.

Viktor sitter hukad framför en tröskel mellan hallen och vardagsrummet.

Fysioterapeut Viktor hittade en lösning på lägenhetens höga trösklar.

Margaretas hjälpmedel inkluderar också en digital klocka som gör det tydligt vilken tid på dygnet det är, en liten whiteboardtavla som hjälper henne att skapa struktur och en strumppåtagare som ska underlätta när hon tar på sig strumpor på morgonen. Margareta, som tidigare stött på problem när hon själv försökt åtgärda saker i hemmet, har bara gott att säga om teamet:

– Det har varit så bra. Det har börjat hända saker! Annars ringer man runt och sen blir det inget. Men här blir det faktiskt något.

Forskning: Hjälp i hemmet är effektivt

Efter att ha halkat in under en buss och skadat hälsenan förra vintern åker Margareta sällan buss. Att få hjälp i hemmet var därför bra, säger hon. Fysioterapeuten Viktor menar att forskningen säger samma sak:

– Forskningen visar att vård i den egna hemmiljön ger goda resultat. Personen känner sig säker och kan ta till sig information på ett annat sätt. Vi vill ju se hur deras vardag fungerar och det är mycket enklare att göra om man är hemma hos någon. Då kan vi hjälpa till på bästa möjliga vis.

– Dessutom har de ju mycket här inne också, säger Margareta och klappar sig över hjärtat.

Olivia sitter hukad framför Margareta, som visar hur strumppåtagaren funkar.

En strumppåtagare kan vara ett effektivt hjälpmedel, menar arbetsterapeut Olivia.

Kontakt och bra att veta om Hemrehabteamet

  • Kontakta Viktor och Olivia via Luleå kommuns kundcenter, tel. 0920-45 30 00.
  • Hemrehabteamet kan hjälpa dig som är 18 år eller äldre. Du har inga eller få hemtjänstinsatser sedan tidigare.
  • Besök från Hemrehabteamet är kostnadsfritt. Vid förskrivning av hjälpmedel tas avgift ut enligt gällande riktlinjer.
  • Läs mer om Hemrehabteamet genom att klicka HÄR (lulea.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Josefin Högström

Logotyp