Gemenskap och goda smaker på Kullens förskola under Offentliga måltidens dag

Under Offentliga måltidens dag bjöd Kullens förskola på Hertsön in föräldrarna till lunch tillsammans med barnen. Med hållbar mat, lokalproducerade råvaror och nyfikenhet i fokus blir måltiden en mötesplats som engagerar både stora och små.

Förskollärare Lotta Grape Hellgren och kock Linda Fagervall på Kullens förskola.

Förskollärare Lotta Grape Hellgren och kock Linda Fagervall på Kullens förskola.

Det doftar tacofisk och nybakat bröd i förskolans matsal, där barn och föräldrar sitter vid små bord, äter, pratar och skrattar. Under Offentliga måltidens dag beslöt kocken Linda Fagervall att bjuda in föräldrarna till gemenskap vid lunchbordet.

– Det blev en succé förra året, så vi ville självklart göra en repris, säger Linda Fagervall, som varit med sedan förskolan öppnade 2019.

För Linda Fagervall är dagen ett sätt att visa vad offentlig måltid kan vara – både smakrik, hållbar och full av arbetsglädje.

–Mycket har förändrats de senaste åren. Vi har gått från att få färdiga menyer till att driva vårt eget kök, nästan som en liten restaurang. Då kan man testa nytt och anpassa efter barnens smak, berättar hon.

Hanna Karlsson tillsammans med barnen Selma och Alfred på Kullens förskola

Hanna Karlsson tillsammans med barnen Selma och Alfred.

Tillsammans med förskolläraren Lotta Grape Hellgren planerar Linda årets upplägg. Förutom att föräldrarna bjuds in på lunch får barnen själva vara delaktiga i vad som serveras.

– Barnen har fått önska maträtter, och de blir verkligen stolta när deras favoriter finns på menyn, säger Lotta.
Hon ser också hur bufféserveringen gjort skillnad i barnens matlust.
– De ser maten, får välja själva och blir nyfikna på att prova. Vi märker att de äter mer varierat nu än tidigare.

 Eva Törmä med dottern Siv Törmä Iggstrand.

Eva Törmä med dottern Siv Törmä Iggstrand.

Vid ett av borden sitter Eva Törmä med dottern Siv Törmä Iggstrand. Mittemot dem äter Hanna Karlsson tillsammans med barnen Selma och Alfred.

– Det är verkligen ett mysigt initiativ. Att få en lunch mitt i veckan med sitt barn är så värdefullt. Här finns alltid något som passar alla. Och jag får veta vad barnen äter under dagen, säger Eva.

Hanna Karlsson håller med.
– Jag blir ofta inspirerad att prova nya rätter hemma. Selma berättar om saker hon smakat här som vi aldrig haft på vårt bord tidigare. Det är kul att se hur mycket hon vågar testa.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Jeanette Bergström

Logotyp