Krönika: Sommar+Luleå+du

"Sommaren står i full blom och för många lockar semestern runt hörnet. För mig innebär sommar i Luleå något lite annorlunda – jobb i vår vackra skärgård." Det skriver Iida Larsson i en krönika.

Iida Larsson, samordnare för Kulturarv, skärgård och turism vid Luleå kommun, berättar vad som är sommar för henne. Vad betyder Luleå och sommar för dig?

Som inflyttad Luleåbo har jag lärt mig att älska denna pärla. På sommaren har jag förmånen att jobba med alla hamn- och stugvärdar på Junkön, Kluntarna och Småskär. Att få jobba med barn och unga ger mig mycket energi och glädje. De kommer in med nya idéer och en smittsam entusiasm som är underbar att ta del av. Det mest fascinerande är att se hur de utvecklas under de två veckorna de är hos oss. Från att fulla av förväntan lämna tryggheten på fastlandet till att stolta lämna över ansvaret för ”sin ö” till nästkommande ungdomar när det är dags att åka hem.

En annan del som blomstrar och visar Luleå från sin bästa sida på sommaren är Friluftsmuseet Hägnan och Världsarvet Gammelstad kyrkstad. Att promenera bland kyrkstugorna gör att axlarna sjunker. Här möts man av glada hälsningar, natur- och kulturvärden samt en välkomnande atmosfär. Samma känsla som man får i skärgården.

Iida Larsson, samordnare för Kulturarv, skärgård och turism vid Luleå kommun.

Det är just denna känsla som jag tror är det mest lockande med dessa tre besöksmål, och det som får många att återvända år efter år. Varje dag är jag tacksam över att få kalla dessa tre pärlor min arbetsplats. De representerar vad Luleå och sommar betyder för mig. Vad betyder Luleå och sommar för dig?

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Iida Larsson

05 juli 2024

Logotyp