Kreativa lösningar och viljan att hjälpa till

Just nu pågår tillverkning av skyddsvisir för fullt på Jobbcenter Södra. Jerker Nyström, handledare på dagverksamheten, kan intyga att viljan att hjälpa till är stor.
– Brukarna på dagverksamheten som producerar visiren är väldigt glada att kunna bidra med en så viktig sak, säger han.
Och det finns fler som förser vård och omsorg med utrustning, bland annat genom 3D-tekniken.

Med anledning av coronaviruset råder stor efterfrågan på skyddsutrustning i hela Sverige. Tillverkning av bland annat visir har blivit allt vanligar bland personal och privata runt om i landet. Jobbcenter Södra vill också dra sitt strå till stacken, och har därför startat egen produktion.

Åsa Möller är en av tio på Jobbcenter Södra som deltar i tillverkningen.

Ungefär tio personer på Jobbcenter Södra jobbar med tillverkningen av visir, under ledning av Jerker Nyström.
– Vi har som målsättning att producera ungefär 100 om dagen. Hittills har vi levererat 200 till kommunens vård och omsorg, säger han.

Materialet till visiren är bland annat overhead-plast som olika kommunala verksamheter har samlat in. Tekniken att använda overhead-bilder används inte längre och därför har många förpackningar blivit liggande i förråd.
– Det är jättebra att vi tar tillvara gammalt material samtidigt som vi skapar något nytt och användbart, menar Jerker Nyström, och tillägger:
– Vi har nu material för många år framöver tack vare alla hjälpsamma människor.

Lovisa Granström håller upp ett visir som hon precis gjort färdigt. Maddox, praktikant från gymnasieskolan, torkar av visiren innan dom packas ned i kartonger. Hittills har cirka 200 stycken levererats till kommunen.

Användbar 3D-skrivare

Agnetha Hedenström, till vardags verksamhetsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen, är en av många frivilliga krafter som vill vara med och bidra.

Genom sitt engagemang i Luleå Makerspace producerar hon skyddsvisir med hjälp av en 3D-skrivare. Den skriver ut hållare som monteras ihop med OH-plast till visir.

Med två 3D-skrivare tillverkas tre visir i timmen, vilket ger drygt 40 stycken om dagen.

– Vi lämnade 175 visir till kommunens äldreomsorg i lördags, och tillsammans med Luleå tekniska universitet har vi gjort nästan 1 000 visir till Region Norrbotten, berättar Agneta Hedenström.
– Det känns bra att göra det här. Det visar att man med enkla och billiga medel kan hjälpa till och bidra, även som privatperson.

Så här ser hållarna ut som Agneta Hedenström tillverkar på Makerspace 3D-skrivare.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Jerker Nyström, Jobbcenter Södra

Logotyp