Simonsgården gör Luleå trevligare

Runt om i kommunen finns Simonsgårdens arbeten utspridda. Många gånger så självklara att man inte lägger märke till dem. Exempelvis så är det Simonsgårdens personal som hanterar all ved till grillplatserna och i år är Köpmantorgets utformning för planteringarna levererad av dem. –Utan Simonsgårdens hjälp hade det varit betydligt gråare och tristare på torget de senaste somrarna, säger Alexander Morell, landskapsarkitekt vid Luleå kommun.

På Köpmantorget går det inte att undgå att se de robusta timmerramarna för planteringar som har byggts upp med hjälp av Simonsgårdens personal. Länk till annan webbplats. Strukturen är uppbyggd som en timring, där segmenten fogas ihop med dymlingar som dels är benämningen för en träplugg, dels metoden för osynlig sammanfogning av trädelar.

Här på Simonsgården arbetar Johan tillsammans med arbetsledaren Anders Eriksson för att göra Luleå trevligare. Virkeshantering av olika slag ingår i arbetsuppgifterna, dels byggs bänkar och bord till rastplatser, dels huggs ved till grillplatserna och som här, virkeshantering för produktion av blomlådor.

Arbetsledare på Simonsgården, Anders Eriksson, säger att han lärt sig mycket av Simonsgårdens medverkande, särskilt av Johan som fått det huvudsakliga ansvaret och tänkt ut flera smarta lösningar under arbetet.

– Johan tagit ansvar för att ta fram lösningen med en byggsats som enkelt kan sättas ihop och plockas isär. Det har även byggts upp en flyttbar version, som fungerar som en större blomlåda. säger Anders.

Johan tycker att det varit en kul utmaning att få uppdraget och ansvaret för utformningen till Köpmantorget. Han ser sig själv som händig och har tidigare arbetat hemmavid med snickeriprojekt. - Det känns bra att få bekräftelsen på ens kunnighet även i arbetet, menar han.

– Att samarbeta med Simonsgården är extremt värdefullt för oss inom kommunen, säger Alexander Morell.

Stockarna från Simonsgården har nått sin destination för denna sommar, Köpmantorget mitt i centrala stan.

Simonsgården

På Simonsgården utövar deltagarna olika former av individuellt anpassat trädgårdsarbete, vedhantering och naturvård. Syftet med det dagliga arbetet på gården är att kunna stärka den egen ställningen på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

På Simonsgården, som ligger granne med Luleå kommuns Stadsträdgård i Björsbyn, är deltagarna med och odlar träd som senare planteras ut för att göra kommunen vackrare.

– Vi försöker tillsammans bevara och skapa en god norrländsk trädgårdskultur och är med och skapar fina miljöer i stadsmiljön, säger arbetsledaren Anders Eriksson.

Här ses Simonsgårdens produktion i funktion som snygga blombänkar och den gedigna konstruktionen gör att de är så pass robusta att de går att sitta på.

Trädgård

Arbetena på Simonsgården varierar och kan vara till synes enkla eller komplicerade. I arbetsgrupperna anpassar man arbetsuppgifterna till de som bäst lämpar sig för sysslan. Det viktiga med arbetet är att bygga en känsla av sammanhang med sina arbetskamrater och till viss mån att pröva på trädgårdsyrket.

Här i Björsbyn, granne med Stadsträdgården, har Simonsgården sin bas.

Varierade arbeten

Vanligtvis har Simonsgården flera olika projekt kopplat till friluftsområden, bland annat med att bygga bänkar och bord till rastplatser. Dessutom är det på gården som vedhanteringen sker och där veden efter klyvning körs ut till kommunens eldstäder.

Men personalen har även varit med vid odlingen och plantering av träden som står i de stora krukorna på Köpmantorget

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text : Eva Sundgren

Logotyp