Nya utegym i Råneå och Gammelstad

Intresset för utegym är stadigt växande och allt fler söker sig ut för att träna. Luleå kommun inviger inom kort två nya utegym att räknas till de tio som redan finns.

Placeringarna av de nya gymmen är gjorda med hänsyn till medborgarnas önskemål och i Råneå var Tallhedens lekplats utpekad som bäst lämpad. I Gammelstad var Snickarstrand den plats som pekats ut som lämpligast.

De nya utegymmens placering är valda utifrån en medborgarundersökning som gjordes 2022 där medborgare i de olika stadsdelarna och byarna svarade på vart de helst ville se ett utegym. Vill du se vart samtliga utegym är placerade, kika in på kommunkartan. Länk till annan webbplats.

Utegymmet på Snickarstrand i Gammelstad ligger vackert till med sin närhet till Lule älv.

Snickarstrand Gammelstad

I Gammelstad var Snickarstrand den plats som pekats ut som lämpligt för ett utegym Här fanns redan ett välkänt promenadområde och närheten till vattnet ger en vacker miljö att träna i. Dialog fördes med elever på Stadsöskolan, som med placeringen får ett lagom löpavstånd till gymmet under gymnastiklektionerna.

- De två nya utegymmen utgörs i första hand av maskiner från Omnigym, samma som finns vid utegymmen vid Hälsans hus och Trolltjärn, säger landskapsarkitekt Alexander Morell vid Luleå kommun som här testar en av anläggningarna på platsen.

Veronika Linde som bor i Gammelstadsområdet tycker det är jättekul att det placerats ett utgym på Snickarbacken och hon hoppas kunna nyttja anläggningen flitigt framöver.

Tallhedens lekplats Råneå

Det nya utegymmet I Råneå ligger vid Tallhedens lekplats centralt i byn.

I Råneå var Tallhedens lekplats den plats flest medborgare pekat ut. Platsen bedömdes som god, med bra yta och bra läge i byn. Där sågs även kopplingen till lekplatsen, där exempelvis barn kan leka medan föräldrar tränar. Dialoger om utegymmets placering och utformning gjordes då med elever från årskurs 9 på Råneåskolan och med SPF – Seniorerna i Råneå.

Flera av maskinerna har justerbara vikter, vilket ökar möjligheten för fler att kunna träna. Det är likvärdiga maskiner både i Gammelstad och Råneå, likväl som på många andra platser i Luleå.

Därför har utegym prioriteras i Luleå

Luleå kommun vill öka möjligheterna till att kunna vara fysiskt aktiv i vardagen och utegym ses som ett sätt att stärka detta. Det betyder att utegymmens placering och utformning gjorts så att de lockar så många som möjligt. Grundtanken med utegym är att de i största möjligaste mån kan nås, förstås och användas av alla människor oavsett ålder, kön, bakgrund eller funktionsförmåga.

Sju punkter som tagits hänsyn till vid placeringen

För att uppnå Luleå kommuns målsättning om att planera för, bygga samt underhålla utegym som bidrar till ökad fysisk aktivitet hos våra medborgare har de allmänna utegymmen placerats utifrån att vara allmänt behov, varierade, naturliga målpunkter för träning utomhus, tillgängliga, omhändertagna, förankrade hos civilsamhället och lätta att hitta.

Paus i byggandet

Trots att målet är att det ska finnas ett utegym per stadsdel eller ett per större samlande by/samhälle blir det nu en paus i byggandet. Efter att de två nya utegymmen invigs och tas i bruk kommer det att dröja med fler byggen av nya utegym.

Luleås utegym idag – här finns de

Östermalm

  • Kanalparkens utegym intill lekplatsen som har namnet Kanalparkens lek- och aktivitetsplats

  • Seminariets seniorutegym är placerat vid Skurholmsfjärden

Bergnäset

  • Höträskets utegym som ligger vid elljusspåret intill Höträsket

  • Trolltjärns utegym, Trolltjärnsvägen 57

Kronan

  • Drabantgatans utegym är placerat intill Drabantgatans lekplats vid Drabantgatan

  • (Kanalparkens utegym Backgatan 60) – räknas även till område Östermalm

Mjölkudden

  • Mjölkuddsparkens utegym i Mjölkuddsparken

Ormberget

  • Ormbergsstadions utegym, intill skidstadion

Porsön

  • Porsön Universitetsvägens utegym

  • Porsöuddens utegym, Forskarvägen 104A

Centrum

  • Västra Strandens utegym, Repslagargatan 4K

 

Hitta till utegymmen via kommunkartan Länk till annan webbplats.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp