Ett lyft för äldreomsorgen

Första omgången undersköterskor ur satsningen Äldreomsorgslyftet har examinerats. Två av dem som nappade på erbjudandet om att studera med lön på 50 procent och jobba övrig tid, är Nathalia Millan och Nils Kemppainen Larsson.

– Det var jättebra och roligt, vi hade en bra klass och jag fick flera nya vänner, säger Nathalia Millan som efter utbildningen fick en fast anställning på Solbackens vård- och omsorgsboende, Östermalm.

Nyexaminerade undersköterskor från första omgången av Äldreomsorgslyftet. Främre raden: Palmy Polsang, Nathalia Millan, Amri Jean. Andra raden: Elin Sundell, Sanna Åström, Love Lundgren, Jennifer Lucas. Bakre raden: Elizabeth Fredriksson (lärare), Yohannes Teklealfa, Anna Lovén, Annika Westerberg, Nils Larsson, Joakim Ståhl Larsson och Tree Chaiyabuth.

Nathalia började jobba tidigt inom äldreomsorgen, när hon gick i nian på Tuna praktiserade hon som solflicka i tre veckor och åren efteråt har hon arbetat som vikarie på flera äldreboenden.

– Jag älskar att jobba inom vård och omsorg och när min chef berättade om utbildningen tyckte jag det lät spännande och sökte, säger Nathalia.

"ville verkligen det här"

Under utbildningen har studenterna kunnat studera 50 procent och jobba övrig tid. Två och en halv dag i veckan har bestått av lärarledda lektioner och de praktiska momenten har kunnat utföras på äldreboenden eller i hemtjänsten. Det unika är att kunna studera på arbetstid och bli erbjuden en tillsvidareanställning redan samma dag studierna startade.

– Jag är ju mamma till tre små barn men jag pluggade varenda kväll, jag ville verkligen det här, det var kämpigt men roligt, hela utbildningen var jättespännande, säger Nathalia och hoppas att fler tar vara på möjligheten om de kan.

– Det är en jättebra chans den här utbildningen och ge inte upp även om det är tufft, säger Nathalia.

Thyne Eklund 102 år och Nathalia Millan, på Solbackens vård- och omsorgsboende.

"gillar variationen"

Nils Kemppainen Larsson har jobbat över sex år inom vården i Luleå kommun. De senaste två åren har han arbetat inom hemtjänsten och det är där han trivs bäst.

– Jag gillar variationen och att inte alltid veta hur min dag ska se ut, samt att det också är varvat med administrativt arbete, säger Nils och fortsätter:

– Det bästa är alla möten med våra kunder och kollegor, vi har en väldigt bra arbetsgrupp, vissa av oss umgås på fritiden också.

– Jag trivs bra där jag bor, säger Solveigh Alm, 92 år som har flera besök varje dag av hemtjänstpersonal, bland annat av Nils Kemppainen Larsson.

Nils chef uppmanade honom att söka utbildningen som innebar mycket eget ansvar för att hänga med i studierna och en del jobb på fritiden, men som gick bra till slut.

– Jag har saknat utbildningen och klassen men vi har fortsatt kontakt via vår grupp i Messenger. Jag tycker man ska söka utbildningen om man får chansen, det är en bra möjlighet, sen är det ju kul också, säger Nils.

FAKTA om Äldreomsorgslyftet

  • Regeringens satsning kallat Äldreomsorglyftet infördes 2020 för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att genomgå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.
  • I Luleå kommun gick den första utbildningen mellan januari 2021 – april 2022. En ny omgång elever startade sina studier i maj.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Klassfoto: Amri Jean

Logotyp