En hållbar framtid kräver samverkan - så gick det för Luleå kommun i Almedalen 2025

Under Almedalsveckan har företrädare från kommunkoncernen lyft samverkan inom samhällsomställningen samt behovet av nationella åtgärder för att samhällsomställningen ska kunna ske. De 16 representanterna som åkte till Almedalen har tillsammans deltagit i 127 seminarium, rundabordssamtal och panelsamtal.

– Jag har haft en väldigt bra vecka. Jag har haft väldigt mycket möten, enskilda eller rundabordssamtal, med generaldirektörer, statssekreterare, vd:ar för företag som vi jobbar med. Vi har fått beskriva våra utmaningar, och också fått berätta vad som händer hos oss och vilken hjälp vi behöver. Jag tycker vi har fått väldigt bra bemötande från de vi har pratat med. Det är ganska många möten som leder till fler möten som vi får ta tag i under hösten för att på riktigt lösa problemen, berättar Carina Sammeli.

två kvinnor på en scen

"Vi har megasatningar på industrier i norra Sverige, ungefär 100 miljarder kronor de kommande fem åren i Luleå industripark, samt ytterligare 70 miljarder på Stegra i Boden. Vi behöver vända oss in och ut för att försöka matcha det tempo som industrierna behöver. Men den största utmaningen är att Sverige inte är byggd för att göra snabba förändringar", säger Carina Sammeli (th) i Almedalen.

Under veckan arrangerade Luleå kommun ett eget seminarium på Norra scen om hur vi kan ta ett helhetsgrepp på infrastrukturutvecklingen i norra Sverige. På scenen deltog Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande med företrädare från riksdagen och näringslivet. 

– Seminariet gav framför allt draghjälp av andra aktörer. Vi vill ju ha kontakter med dem som är intresserade av att bygga infrastruktur snabbt, för det kommer vi behöva både i hamnen, men också med vägar och järnvägsutbyggnad. Så nu har vi skapat bra relationer med dem och fått mycket bra inspel kring hur vi ska jobba vidare nu, berättar Carina Sammeli.

fyra människor på en scen

På scen i kommunens seminarium i Almedalen (fr v): Linda Westerlund Snecker, moderator, Tomas Norlenius, Volvo Group, Erik Pedersen, SSAB och Henrik Dahlin, Green Cargo.

Malmbangården central för omställningen

Företrädare från industri och politik lyfte behovet av en fortsatt samverkan, men även att prioritera strategiskt viktiga projekt samt att testa alternativ finansiering för nybyggnation av infrastrukturprojekt. Ett exempel på nödvändig infrastruktur är Malmbangården som har en central roll i alla de investeringar på över hundra miljarder kronor som kommer till Luleå med omnejd, som Henrik Dahlin, vd för Green Cargo betonar. 

– Om den inte blir byggd kan vi behöva dra ner produktionen. Vi har lyckats få lite pengar från näringslivspotten alldeles nyligen för att göra en första justering i bangården, men vi behöver få in den i nationell plan för de stora investeringarna, säger Erik Pedersen, Head of Governmental Relations Sweden, SSAB. 

Säkerhetsfrågor och resiliens, motståndskraft, var det flera aktörer som lyfte. Bland annat lyfte Luleå Energi utmaningen med att klara av att jobba med energiomställningen och säkerhetsfrågan samtidigt. 

– Energifrågorna är många, komplexa och kräver samarbete. Samtidigt riktas alltmer fokus mot ett starkare totalförsvar. Omställningen i Norrbotten innebär för Sverige minskad klimatpåverkan och ökad konkurrenskraft, men också ökad säkerhet och självförsörjningsgrad. Politiken, myndigheter, kommun och energibolag behöver tillsammans kraftsamla för att optimera och jobba så smart som möjligt, förklarar Malin Larsson, vd Luleå energi. 

Erfarenhetsutbyte med andra kommuner

Energikoncernen Uniper planerar att producera fossilfritt fartygsbränsle i Luleå. Under veckan träffade Uniper Carina Sammeli och Rickard Lundmark, VD för Luleå kommunföretag, och utbytte erfarenheter mellan Östersunds kommun, Luleå kommun och Uniper.

– Vi hade ett mycket givande utbyte av erfarenheter mellan oss, Uniper och Östersunds kommun där Uniper har ett liknande projekt och även värdefullt att landshövdingarna från Norrbotten och Jämtland deltog, berättar Rickard Lundmark.

fem människor på en scen

Luleå kommuns representanter deltog vid en mängd olika seminarium.

Samhällsmaster del av beredskap

En annan viktig fråga som Rickard Lundmark och kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Hansson (S) lyfte var hur vi tillsammans säkrar samhällets digitala förmågor i fredstid. Detta för att ha en chans att göra det även i ofred kopplat till den fragmenterade fibermarknad vi har i Sverige. Samtalet arrangerades av Telia. På mötet passade representanterna på att lyfta frågan om samhällsmaster.

– Samhällsmasterna är en viktig del av den civila beredskapen, något vi lyfte i samtal med Telia. Det är avgörande att även denna typ av infrastruktur finns på plats. Skärgården har en särskilt viktig roll i detta sammanhang, både för att säkerställa god tillgänglighet för skärgårdsborna, men även för att stärka täckningen och beredskapen i området. Därför är just dessa samhällsmaster av stor betydelse, berättar Fredrik Hansson.

Luleå Hamns utveckling och behov var även det på agendan.

– Under veckan deltog jag i rundabordssamtal, möten och seminarier med fokus på hamninfrastruktur och sjöfart. Jag tar med mig många viktiga insikter från samtalen i Almedalen – inte minst om behovet av samverkan mellan industri, hamnar och politik för att lyckas med den gröna omställningen. Det är tydligt att Luleå Hamn har en strategisk roll i att möjliggöra en grön och konkurrenskraftig framtid för vår region men även för Sverige och EU. Energi, logistik och infrastruktur måste tänkas ihop och vi ser gärna att staten tar på sig ledartröjan, berättar Daniel Smirat (S), kommunfullmäktiges ordförande och ordförande i Luleå Hamn.

Samtal om stadskärnans utveckling

Andra frågor som berördes var bostadsbyggande och platsutveckling, där Ulrika Lundberg (V), infrastruktur- och servicenämndens ordförande, var med på samtal om centrumutveckling.

– Under mitt besök i Almedalen har jag bland annat haft många givande samtal med olika företrädare om hur vi kan utveckla våra stadskärnor för att skapa ökad trygghet och attraktivitet. En levande stadskärna gynnar alla – både boende i Luleå och besökare – och är viktig för att stärka centrumhandeln och värna stadens fastighetsbestånd. Jag tar med mig nya insikter, idéer och goda exempel på hur vi kan skapa en hållbar och inkluderande utveckling som kommer hela Luleå till nytta – från stad till landsbygd, berättar hon.

Fredrik Hansson deltog vid flera samtal som handlade om bostadsbyggandet i Luleå.

– Bostadsfrågan är avgörande. I Almedalen har jag haft viktiga samtal om hur vi tillsammans kan få fart på bostadsbyggandet - för Luleå, för Sverige och för den gröna omställningen, berättar han.

fem människor på en scen

Fredrik Hansson deltog vid flera samtal som handlade om bostadsbyggande.

FAKTA

  • Luleå kommun deltog vid 127 seminarium, evenemang, rundabordssamtals och panelsamtal.
  • 16 politiker och tjänstepersoner deltog under Almedalsveckan 2025
  • Kostnader beräknas uppgå till 650 000 kronor för planering, deltagande, resa och logi.
  • Luleå kommuns arrangerade ett eget seminarium, här kan du ser det i efterhand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Norra scen är en gemensam satsning där Region Norrbotten tillsammans med Luleå tekniska universitet och LKAB lyfter utmaningarna med samhällsomställningen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Rebecca Hansson/Katja Güth Laitila

Bild: Rebecca Hansson

Logotyp