Elev på Residensskolan vann internationell finsk skrivartävling

Anna Palmblom går i åttonde klass och har finska som modersmål. Under hösten deltog hon i en internationell finsk skrivartävling. I januari stod det klart att hon var en av vinnarna med sin berättelse ”Glömd afton!"

Anna Palmblom uppvaktades med blommor och fika tillsammans med sin klass.

Tävlingen hålls i Norge, Sverige, Ryssland och Finland, en vinnare från varje land utses plus att alla deltar i en öppen klass. Anna vann juniorklassen i både den svenska kategorin, bästa text i Sverige, och totalsegrare i den internationella klassen.

– Jag är glad över att ha vunnit men jag har ganska stor press på mig själv, jag hade blivit jättebesviken om jag inte hade vunnit, säger Anna.

Det var Annas lärare Kristina Pirttijärvi som frågade om eleverna ville vara med i tävlingen och Anna nappade. Att skriva på finska ingår i kursplanen.

– Jag har lättare för att skriva på svenska för alla dubbelkonsonanter i finskan är jobbiga. Man måste vara noggrannare när man går igenom stavningen. Jag tror det är en fördel att jag läser mycket på finska, säger Anna.

Juryn bedömer texterna bland annat utifrån struktur, dynamik, språk och variation. Annas berättelse är fiktiv med elementen sorg och förlust, men har hämtat inspiration från egna erfarenheter.

– Det är en novell som handlar om en flicka. En stormig kväll knackar det på dörren och där står en okänd liten flicka och säger jag är din syster. Hon tycker att det känns galet men känner samtidigt igen sig i flickan. Därefter byggs berättelsen upp, och på slutet får man veta att det är hennes döda tvillingsyster som har kommit på besök, säger Anna.

Det är inte första gången Anna vinner en tävling. För två år sedan vann hon en tävling där Finlandsinstitutet var en av arrangörerna, och förra året fick hon ett hedersomnämnande. Hon tycker att det är roligt att skriva men behöver en utmaning för att komma igång.

– Jag skriver inte berättelser regelbundet, bara när det är tävling eller något annat som motiverar mig, jag behöver den där lilla pushen, säger Anna.

För prispengarna som är 10 000 kronor ska hon köpa en dator och en elgitarr. Hon spelar flera instrument och när hon skriver blir det mest låttexter och dikter på tre olika språk.

– Musik är mitt största intresse och när det är dags för gymnasiet vill jag gå på musikgymnasiet i Boden, säger Anna.

FAKTA

  • På den internationella utbildningsdagen den 24 januari tillkännagavs vinnarna i den internationella finska skrivtävlingen 2023. Det är ett projekt inom ramen för det internationella årtiondet för urfolksspråk 2022-2023. Tävlingen är avsedd för personer som skriver på finska (finska, meänkieli, kvääni och karelska). Tävlingen har en junior- och en seniorklass
  • Via denna länk kan du läsa mer om tävlingen Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & bild: Marie Larsson

Logotyp