Stora vinterguiden 2022 - 2023

Vad kan man göra i Luleå på vintern? Du kan göra det mesta – allt från kultur till naturupplevelser och mumsiga matupplevelser. Här är tips från Gammelstad Visitor Center, Luleå turistcenter och Vårt Luleås redaktion.

Skärgårdsmys, klättring, pulka eller vinterbad? Välj det som passar dig. Luleå är en riktig vinterstad med många aktiviteter för alla åldrar. Har du ännu inte tagit en promenad på vår välkända isväg är det verkligen dags i vinter!

Luleå on Ice 2023 – läs mer här!

Två vinterklädda män grillar mat över öppen eld ute på isen.

Längs isvägen finns möjlighet att grilla och att låna en spark.

Ät lunch eller middag ute

Passa på att grilla på någon av kommunens många grillplatser en fin vinterdag. Hitta grillplatserna här: kartor.lulea. se/kommunkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (under Uppleva & göra Länk till annan webbplats.). Även i byarna finns många grillplatser som ideella föreningar sköter och tillhandahåller ved till.

Testa klättring

Är vädret lite för busigt? Testa på klättring upp till 16 meters höjd på Klätterhuset!

Åk skidor eller pulka

Runt om i kommunen finns tre slalombackar; Måttsund, Ormberget och Rånekölen. Om du är sugen på mindre lutning i backen finns det många fina längdskidspår med elljus, både i Luleå och runtom i byarna. Härlig motion och fina naturupplevelser väntar!

Spana efter norrsken

Luleå och Norrbotten är platser där man relativt ofta kan få se norrsken. Välj en plats som har så lite störande belysning som möjligt och välj en dag med klart eller halvklart väder. Här finns mer information och tips på platser. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Gammelstads kyrkstad och Hägnan

Ta vara på världsarvet genom att spendera en mysig dag i kyrkstaden. Här finns möjlighet till lyktvandring, guidad visning och så klart julmarknaden. Läs mer på visitgammelstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vinterbada

Ta ett iskallt dopp i någon av vakarna runt om i kommunen. Läs mer om när och var du kan bada i Facebook- gruppen ”Vinterbad i Luleå”. På Gültzauuddens badstrand ligger Luleås kanske mest välkända isvak.

En människa med mössa på som simmar i en isvak.

Ta isvägen ut till Jopikgården

Upplev skärgården under vintertid! Ta bilen, åk skidor eller gå ut till Jopikgården över isvägen när den öppnen (aviseras på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Njut av skärgården över en fika eller måltid och värm dig i restaurangen. Är du sugen på mer fart kan du även hyra fatbikes.

Njut av en kulturupplevelse

Kolla in evenemangen på till exempel Kulturens hus  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Norrbottensteatern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Åk skidor eller pulka

Runt om i kommunen finns tre slalombackar; Måttsund, Ormberget och Rånekölen. Om du är sugen på mindre lutning i backen finns det många fina längdskidspår med elljus, både i Luleå och runtom i byarna. Härlig motion och fina naturupplevelser väntar!

Låna vinterutrustning

Hos Fritidsbanken kan du låna utrustning för många olika vinteraktiviteter. Här finns allt från skridskor, skidor till snösparkar. Öppettider: lulea.se/fritidsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteter med action

Prova på svävaråkning, snöskovandring, hundspann eller skotersafari hos någon av turistföretagen i kommunen. Mer info: visitlulea.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Isbanan och isvägen

På isvägen och isbanan som brukar öppna i slutet av januari när isen är tjock kan man gå, låna en spark, åka skridskor, pimpla, grilla eller åka skidor. Välj det som passar dig! Ön Gråsjälören som ligger nära stan erbjuder även våfflor och fina sittplatser i anslutning till isvägen. Här finns information om bärighet samt om öppning respektive stängning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinterfiske

Pimpla i till exempel Södra hamn, Hertsöträsk, Stora Stenträsk eller i skärgården.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Foto: Jimmy Edlund (Burban Studios), Jonas Jonnerby

Logotyp