Ballonger, renar och storbildsskärm lyfter Luleå On Ice 2023

Det är inte bara luftballonger som stiger till väders under årets Luleå On Ice, 18-28 februari. Hela evenemanget har fått ett rejält lyft med nya satsningar på allt ifrån eldshow i skymningen, storbildsskärm och dockteater till mattält med lokala råvaror och besök av kändisrenarna Násti och Mánnu

Allt började med att konstlinjen vid Sunderby folkhögskola förra vintern hörde av sig till projektledaren Örjan Esensjö. Eleverna ville ha sin snöskulpturutställning på Södra hamnplan i samband med de holländska skridskotävlingarna.

– Konsteleverna visade upp fantastiska kreationer och Luleåborna strömmade till Södra hamn i stora skaror. Vi insåg att vi måste ju göra mycket mer av den festliga vinterveckan, säger Örjan Esensjö och berättar att arbetet inför årets Luleå On Ice har pågått sedan dess.

Örjan Esensjö, projektledare Luleå on Ice, tipsar om allt från luftballongfärd till eldshow och kändisrenar.

Curling eller sparkrally?

Planeringen har skett i samarbete med flera av kommunens föreningar och isveckans schema bjuder på något för de flesta. Vad sägs om snöskulpturer, hockeyturnering, möjlighet att prova på curling, dockteater, sparkrally, skridskouppvisning av konståkningsklubben, en hage med tama renar att mata och klappa, dans, musik och sång?

– Vi har ett välmatat program som går att se på visitlulea.se/sv/evenemang/lulea-on-ice. Länk till annan webbplats. Vissa av attraktionerna är mer beroende än andra av vädersituationen för dagen vad gäller nederbörd, temperatur och vind, säger Örjan Esensjö och berättar att ballongfärdernas tider och platser för start och landning inte kan bestämmas förrän timmarna före avfärd.

Många vill åka ballong

Luftballongernas piloter får en detaljerad väderprognos vad gäller vindriktningar och vindhastighet på olika höjder. Passagerare och piloter har ett planeringsmöte där detaljerna spikas utifrån prognosen.

– Allmänhetens efterfrågan på ballongbiljetter har varit stor redan på förhand och jag tycker att den som varit sugen på att pröva flyga ballong ska passa på. Vi kommer att ha 12-15 team från flera europeiska länder.

Vågar man inte ta steget att följa med upp i luften finns ändå en chans att bekanta sig med luftballongerna. Under Balloon Night Show i Norra hamn förankras ballongen på isen och det bjuds på förtäring och möjlighet att ställa frågor piloterna.

Kommenteras på svenska

Nytt för i år är också att en läktare och storbildsskärm monteras upp på Södra hamnplan. Där ska besökarna bland annat kunna se dockteater och världsrekordförsöket i att gå på lina mellan två luftballonger.

– Vi visar självklart även skridskotävlingarna på skärmen. En kul grej är att tävlingarna kommenteras på svenska av Joel Eriksson, förbundskapten och tränare för Nils van der Poel.

Örjan Esensjö säger att det fortfarande tillkommer nya aktiviteter till schemat, än är fönstret inte stängt.

Gå ut på isen!

Något som redan är spikat är att RFSL finns på plats för att hjälpa till i pulkabacken och berätta om sin verksamhet och att VildaKidz bjuder på skattjakt på isen. Även kommunstaben medverkar på temat ”Prata karriär med Luleå kommun”.

– Oavsett väder hoppas jag att Luleåborna går ner till Södra hamnplan och på isen och tar del av allt som bjuds. Själv tycker jag att det känns fantastiskt att leva i en stad där det händer nya saker varje år. Luleå satsar på att bli en ännu attraktivare evenemangsdestination och det är oerhört stimulerande att få vara en del av det.

Luleå On Ice pågår 18-28 februari.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp