Med tungan rätt i mun trär Vincent Volanen i tråden i nålsögat för andra gången. Tråden smiter lätt ut under arbetets gång.
– Håll fast i tråd och nål så här när du trär nålen genom tyget, tipsar läraren Anna Hellman Borén och visar hur han kan göra.
Klass 2B från Nya Läroverket Bergviken tar del av Kulturgarantin med ett besök hos Slöjd- och formcenter. Här får de se utställningar och själva arbeta med praktiskt hantverk.
Skapande återbruk
De får lära sig vad fårens ull kan användas till och hur vi kan ta hand om trasiga plagg i stället för att kasta dem. Hållbar konsumtion och produktion av slöjd, design och form går som en röd tråd genom vårens tema. Efter en genomgång av utställningarna får barnen ägna sig åt eget skapande genom att utforska olika typer av lagningstekniker.
Borden är uppdukade med lagningslappar, tråd och garn i olika nyanser, saxar och andra tillbehör.
– Vi har anpassat uppgiften så att även den som aldrig tidigare har sytt kan vara med. I tvåan har eleverna inte ännu börjat med slöjd i skolan, säger Maria Lefvert, som är ansvarig pedagog på Slöjd- och formcenter.
Kultur för alla
Eleverna tar sig an uppgiften med stor entusiasm och hinner pröva på allt ifrån korsstygn till att sy miniväskor av lapparna.
– Jag syr fast ett hjärta i jeanstyg, säger Siri Mäkitalo, och visar sitt arbete.
Av lapparna som lämnas kvar ska man så småningom sätta ihop ett stort konstverk.
”Jättekul”. ”Jag lärde mig nya saker om fårens ull”. ”Jag gillar att sy och skapa”. Omdömena om dagens aktivitet var genomgående positiva och även klassens lärare Anna Hellman Borén är nöjd med dagen.
– Kulturgarantin är jätteviktig och bra. Tack vare den får alla barn prova på olika kulturaktiviteter.
Kulturupplevelsen på Slöjd- och formcenter är en av många olika aktiviteter som Luleås förskolebarn och skolelever får ta del av.