I skolköket Staren möts god mat och omtanke

Maria Öhman och arbetslaget på skolköket Staren lagar mat som unga både gillar och mår bra av. Med närproducerade råvaror och elevinflytande utvecklar de sina menyer.

Arbetslaget i köket, från vänster till höger: Veronica Svarvare, måltidsbiträde, Maria Öhman, kock med samordningsansvar, Phailin Phromphong, måltidsbiträde, Elisabeth Pekkala Johansson, måltidsbiträde och Eva Lundström, dietkock.

Klockan är åtta på morgonen, femtio kilo pasta kokar i grytan och formar fyllda med lax står redo att åka in i ugnen.

– Det blir svensk regnbågslax som är lite dyrare, men genom att blanda den med pastan så går det ihop, säger Maria Öhman, som är kock och arbetsledare i köket.

Hon har god koll på fisk efter många år som kock på restaurangen Ankaret. När hon fick familj sökte hon sig i stället till skolmåltiderna.

– Jag älskar att laga mat och här kan jag jobba dagtid, jag har arbetskamrater och det är så roligt att vara med ungdomar, säger hon.

Köket har löpande dialog med eleverna om maten. Menyn formas av personalen sex veckor i taget. Varje rätt utvärderas. Målet är att servera mat som blir omtyckt och uppäten, samtidigt som den är bra för kroppen och planeten.

Sedan hösten får köket en del av sina råvaror från småskaliga odlingar i Luleåområdet. Detta via ett avtal med återförsäljaren Noah, som samordnar försäljning från mindre gårdar.

– Det var jätteroligt när vi började få leveranser från Noah. Vi märker skillnad på grönsakerna som är odlade här. De är jättefina, säger Maria Öhman.

Kommunen ökar sina inköp av lokalproducerad mat för att bidra till att fler i Luleåtrakten kan starta jordbruk. Syftet är att öka självförsörjningsgraden. Mariah Johansson, som äger Staffansgården i Brändön, är en av producenterna som börjat leverera till kommunen. Det märks att kommunen har blivit en av kunderna, menar hon.

– Det mesta av våra varor säljer vi via Noah. Det är ju även därifrån som skolorna nu kan beställa från oss, så det är en fantastisk kanal för oss, säger hon.

Kvinna i växthus

Kommunen köper grönsaker från bland andra Mariah Johansson på Staffansgården i Brändön.

Skolkökens inköp har gjort det möjligt att sälja större volymer än tidigare av potatis, betor, morötter och tomater. Vintertiden är en lugnare tid på gården. Mariah Johansson lägger upp en plan inför våren och sommaren, ser över och kompletterar fröer och börjar med försådder av tidiga grödor.

Skolköket utgår från säsong genom att servera ärter och morötter. Det blir svenskt havreris till dagens vegetariska rätt i stället för asiatiskt ris och laxen är fiskad i Sverige.

Köket strävar också efter att så lite mat som möjligt ska slängas bort.

– Det blir mer svinn ju godare maten är. Det slängs mest när vi serverar hamburgare eller fiskpinnar, berättar dietkocken Eva Lundström, som står och rör ihop ett örtsalt av färska kryddor som blivit över från andra rätter.

Att god mat leder till mer svinn beror på att eleverna tar större portioner och sedan inte orkar äta upp alltihop. Något som uppskattas är den buffé som köket brukar duka upp på fredagar, som är ett smörgåsbord av rester från veckan som gått. Den är också ett sätt att ta vara på mat som annars hade slängts.

Laxpastan är populär bland eleverna.

Kanske du också vill testa den populära laxpastan? Här hittar du receptet:

LAXPASTA À LA STAREN

  • 4 portioner pasta, kokt
  • 200 g laxtärningar, färsk
  • 2 msk rapsolja

Ostsås

  • ”Kropp” av selleri, palsternacka, lök, vitlök
  • 2 dl creme fraiche
  • 150 g färskost
  • Fiskfond
  • Salt och Peppar

Garnering

  • Grillade citroner
  • 2 dl Edamamebönor

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Salta laxen och låt den ligga.
  2. Koka ”kroppen” och mixa den slät, blanda i övriga ingredienser och smaka av.
  3. Stek den saltade laxen.
  4. Koka pastan enligt förpackningen.
  5. Blanda försiktigt pastan med såsen och laxen.
  6. Garnera med citroner och Bönor, dra några varv på pepparkvarnen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & video: Malin Svedjeholm

Foto: Ida Lund

Logotyp