Klättring alltmer populär i Luleå

En snabbt växande sport som tar plats i OS för första gången 2021. Intresset för klättring har minst sagt ökat och i Norrbotten har klätterentusiasterna äntligen fått ett Mecka. I mars slogs portarna upp för Klätterhuset i Luleå.

Trots att det är mitt på dagen, mitt i veckan, råder det aktivitet inne i det nya klättergymmets lokaler. Magnesium torkas av på byxorna och rep säkras. På en av de två boulderingväggarna flyttas greppen om. Det här är den kreativa delen av sporten, som innehåller en hel del problemlösning.

– Vi flyttar greppen och testar, flyttar och testar. Senaste månaden har vi byggt om fyra sektioner. Vi försöker att förnya så ofta vi kan, konstaterar Fredrik Berg.

Det har saknats en riktigt bra hall i Luleå, en social mötesplats där man kan träffas för att både träna och umgås, fram tills nu.

Han är en av fyra delägare och tillsammans med Pontus Frank, Oskar Norberg Lundmark och Tobias Öström har han uppfyllt drömmen om en ordentlig klätterhall som kombinerar sporten och träningen med socialt umgänge. Satsningen är tuff och stor för att vara i Luleå.

– Vi har tänkt på det här i flera år. När vi hittade lokalen för 1,5 år sedan bestämde vi oss. Det var ett tomt skal som vi har byggt och pusslat i en hel del för att få det som vi vill, säger Pontus Frank.

Den 1 200 kvadratmeter stora hallen rymmer ett antal väggar för topprepsklättring och en sektion för ledklättring upp till 16 meter. Här finns också en tilltagen del för bouldering som sticker ut som en av de mer tekniska och atletiska delarna inom klättringssporten. Ändå är grenen den som växer mest både i Sverige och övriga världen – kanske på grund av enkelheten då allt du behöver är ett par klätterskor och lite magnesium för bättre grepp.

Här finns också ett 100 kvadratmeter stort gym med rigg, fria vikter och konditionsmaskiner. Och så omklädningsrum med bastu, ett café och konferensrum.

– Tanken är att bredda verksamheten så att vi kan erbjuda konferenser, kalas för både barn och vuxna, yogaklasser och behandlingar, gärna i samarbete med en extern massör eller fysioterapeut, säger Pontus Frank.

Klätterhuset

Bouldering - en av de mer tekniska och atletiska delarna inom klättringssporten


Han är den enda av de fyra delägarna som inte kommer från Luleå men har sedan flytten från Göteborg 2015 varit aktiv inom det lokala klättercommunityt.

– Luleå håller en hög nivå. Det finns en bra sammanhållning och många duktiga klättrare här. Men det har saknats en riktigt bra hall, en social mötesplats där man kan träffas för att både träna och umgås, säger Pontus och fortsätter:

– Under invigningshelgen höll vi Norrlandscupen här med klättrare från hela Norrland. Vi fick riktigt bra respons och många var imponerade av anläggningen. Det känns kul. Vi räknar med klättrare från hela Fyrkanten i fortsättningen. Och vi vet också att många studenter söker sig till städer där det finns en bra klätterhall.

På en av boulderingväggarna har Fredrik Berg tagit sig en bit upp. Han hänger ut från väggen och tar sikte på nästa grepp. Som träningsform kräver klättring rörlighet, explosivitet och styrka. Och så lite mod för den delen.

– Klättring brukar kallas för världens långsammaste actionsport. Det ligger något i det. Av en del ses det som en risksport, vilket inte alls stämmer. Jag tror många kopplar ihop klättring med expeditioner. Men det är långt ifrån alla klättrare som sysslar med sånt.

klatterhuset.se Länk till annan webbplats. hittar du öppettider, information om kurser och allt om medlemskap.

Klätterhuset

Klättring

En sport som utövas både inomhus och utomhus.

De vanligaste formerna av klättring inomhus är topprepsklättring, ledklättring och bouldering.

Topprepsklättring – klättring längs en vägg, där klättraren är fastknuten i ett rep som säkras av en person på marken.

Ledklättring – klättraren använder sig av rep, karbiner som fästs längs väggen samt en säkringsperson.

Bouldering – görs på egen hand, utan sele, på lägre vägg med tjock matta under.

Under OS i Tokyo 2021 finns klättring för första gången med som gren. Där kommer det tävlas i en kombination av lead, bouldering samt speed som handlar om att klättra en förbestämd bana så snabbt som möjligt.

Klätterhuset

  • Vad: Norrbottens första klättergym för bouldering, topprepsklättring och ledklättring.
  • Var: Ödlegatan 7 i Luleå.
  • Invigdes: 1 mars 2020.
  • Yta: 1 200 kvadratmeter med möjlighet till repklättring upp till 16 meter.
  • Antal grepp: 3 700, som regelbundet flyttas om.
  • Övrigt: Här finns även gym, butik, konferensrum, café och omklädningsrum med dusch och bastu.
Niemisel klättring

Drygt fem mil norr om Luleå, vid Råne älv, ligger byn Niemisel som stoltserar med en av Sveriges bästa sportklättringsklippor. Berget Snipen, med sin kända MTV-vägg, lockar både nationella och internationella klättrare.

– Snipen är väldigt vackert beläget och en riktigt utmanande klippa med en historia sedan mitten på 90-talet. Klippan har ett konstant överhäng med leder upp till 25 meter långa. Koncentrationen av fina leder här är relativt unikt för Sverige, säger Fredrik Berg, klättrare och en av delägarna av nyöppnade Klätterhuset.

Klättereldorado Luleå

Faktum är att Luleå med omnejd erbjuder många riktigt bra klippor för utomhusklättring. Förutom Niemisel är Källsberget utanför Älvsbyn en populär plats för sportklättring (topp- och ledklättring) medan Brändön och Ängesbyn lockar med möjligheter till bra bouldering.

– Att klättra utomhus är en otrolig naturupplevelse som kan utövas här uppe redan från februari in till september-oktober. Ute finns också många fler möjligheter att klättra samma led på, och det gäller för klättraren att anpassa stenen efter sina egna förutsättningar.

Vad ska man tänka på om man vill börja klättra utomhus?

– Att åka ut med någon erfaren är ett bra första steg. Annars erbjuder vi sportklät­terkurser för dem som är sugna på att ta sig ut.

Fredrik Berg

Vaddå När lammen tystnar? Ser du märkliga namn på bergväggar med bultade leder? Det beror på att den första klättraren som bestiger en led får döpa den. När lammen tystnar är en av de mer utmanande lederna på Snipen (svårighetsgrad 8b+) och klättrades första gånger av Peter Bosma år 2000.


Utomhusklättring i Luleå med omnejd

Snipen, Niemisel

Fredrikafors, Niemisel

Brändön, Luleå

Ängesbyn, Luleå

Hundberget, Älvsbyn

Källsberget, Älvsbyn

Dödlarsberget, Älvsbyn

Vidsel, Älvsbyn

Åberget, Sävast

Snipen utanför Niemisel räknas som en av Sveriges bästa klättringsklippor. Fredrik Berg som är en erfaren klättrare menar att berget bjuder på utmanande klättring. Leden När lammen tystnar har svårighetsgrad 8b+ och är döpt av Peter Bosma, en av Sveriges främsta tävlingsklättrare genom tiderna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

Logotyp