Beläggningsrekord för skärgårdsstugorna

Intresset för att hyra kommunens stugor i Luleå skärgård fortsätter att öka. En summering av högsäsongen visar att årets sommar slår rekord för andra året i rad med en beläggning på över 86 procent.

Totalt har kommunen tolv stugor på de fyra öarna Brändöskär, Kluntarna, Junkön och Småskär. Under perioden 20 juni till 11 augusti var beläggningen på skärgårdsstugorna 86,4 procent, en ökning från förra årets rekordnotering på 85 procent.

– Med tanke på att det inte riktigt har varit samma fantastiska väder som sommaren 2018 är det ett mycket bra resultat. Det visar också att efterfrågan på stugorna inte bara handlar om fint väder, säger Lars Mandahl på Luleå Turistcenter.

Uthyrningsstugorna på Brändöskär ligger vackert beläget med
egen uteplats och havsutsikt. På bild syns Laxen, en av de populäraste stugorna.

Brändöskär är precis som tidigare år den ö som lockar allra mest.

– Vi ser dock en trend där bokningstrycket på öarna jämnas ut mer och mer. Framför allt har det skett en stor ökning av beläggningen på Junkön där stugorna har fräschats upp invändigt inför denna säsong, berättar Lars Mandahl.

Positiv feedback från stuggästerna

Merparten av stuggästerna kommer från Luleå med omnejd. Hemvändare och övriga länsbor är också en relativt stor grupp gäster. Ungefär tio procent kommer från andra länder, bland annat Spanien, Nederländerna, Tyskland och Norge.

– Vi har fått in mycket positiva utvärderingar från stuggästerna där framför allt stugvärdarna och standarden på stugorna får höga betyg. Hatten av för våra duktiga ferieungdomar som återigen gjort ett strålande jobb, säger Lars Mandahl.

På väg mot en rekordhöst

Och rekordsommaren ser ut att även bli en rekordhöst.

– De kommande tre helgerna är nästan helt fullbokade, vilket är högre beläggning än vanligt. Det finns fortfarande ett antal lediga stugor under helgerna 6–8 och 13–15 september för den som vill uppleva höstfärger i skärgården, säger Lars Mandahl.

Söndagen den 15 september avslutas årets turbåtstrafik och de som vill hyra stuga efter det måste antingen ha egen båt eller anlita båttaxi för att komma ut.

FAKTA Luleå skärgård

  • Luleå skärgård består av 1312 öar och är världens enda bräckvattensskärgård. Läs mer om skärgården härlänk till annan webbplats.
  • Skärgårdsstugor finns att hyra på Brändöskär, Kluntarna, Junkön och Småskär.
  • Turbåten tar dig enkelt ut till Luleå skärgård. Turlistan finns här.länk till annan webbplats
  • Det finns tio gästhamnar att lägga till vid om du kommer med egen båt.
  • På Antnäs-Börstskär, Brändöskär, Hindersön, Junkön, Kluntarna och Småskär kan du uppleva en härlig skärgårdsbastu som du bokar på plats.

Text: Susanne Lundblom

Foto: Monika Aunes, Susanne Lindholm

14 augusti 2019

Logotyp