Vad är aktuellt inom projektet just nu?
– Det händer mycket hela tiden. I samband med projekteringen har vi börjat jobba på en del sträckor och grävt ner ett antal kilometer rör. Vi har precis tagit fram en färdig linje för ledningens placering längs hela sträckan, det är bara detaljprojektering kvar säger Torbjörn Norén och fortsätter:
– Lantmäteriet är en viktig part, det är drygt 70 jordbruksfastigheter som ska passeras och dessutom sker kompletterande tekniska undersökningar. Vi utreder fornlämningar, och samarbetar med länsstyrelsen när det gäller Natura 2000-områden, vilket Råneåälven tillhör.
Har ni hittat fornlämningar hittills?
– Gällande naturvärden så är hela sträckan inventerad, och vissa ställen ska vi vara mer noggranna med. Fornlämningar, vi har hittills fått undersöka två platser mer noggrant, där den ena passagen är projekterad. Vi har haft en arkeolog på plats som lämnat rekommendationer för den ena som är en gammal tjärdal. Denna plats undviker vi därför när vi passerar. Den andra fornlämningen var en förmodad kvarnplats vid E4:an, nära en bäck. Arkeologen kom fram till att just där ledningen ska passeras fanns ingen kvarnplats.
Hur påverkar projektet Råneåborna under arbetets gång?
– Inget under själva projekttiden förutom vissa undersökningar. Vi börjar med rörläggningen i södra änden där vi har befintliga vattenledningar och jobbar oss norrut förutom en sträcka på fyra kilometer där vi nu lägger ner ledningar vid Rånekölen. Detta kommer inte alls att påverka skidbacken eller skidåkarna nu när vi jobbar under vintern. Vi ser till att det som kan påverka skidåkningen sker under sommartid när ingen skidåkning sker, berättar Torbjörn Norén och fortsätter:
– Vi har också gjort en del geotekniska undersökningar i och i närheten av Råneälven exempelvis och jag har varit i kontakt med berörda markägare samt byaåldermannen. När vi får ses fysiskt, när restriktionerna lättar, ska vi se till att ha ett möte där vi kan träffas på ett mer informativt sätt.