”Här får alla en plats och ett sammanhang”

Den 30 april firar Kooperativ Valborg sitt 25-årsjubileum. Kooperativ Valborg är ett arbetsintegrerat socialt företag (ASF) som hjälper individer att komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden i sin egen takt.

Luleå kommun har som ambition att löpande publicera porträtt av våra lokala företagare för att dela deras inspirerande berättelser och lyfta goda exempel. Har du ett bra exempel på ett företag, en person eller organisation som gjort något spännande inom näringslivet i Luleå? Tipsa oss i formuläret längst ner på sidan Driva företag i Luleå Länk till annan webbplats..

Linda och Marianne tittar på olika ramar som används i ramverkstaden

Anna och Marianne är två av Kooperativ Valborgs anställda. De arbetar i ramverkstaden och konstbutiken

Kooperativ Valborg bildades på valborgsmässoafton år 2000. Ursprungligen var det ett projekt som startade 1997 under namnet "Kunskap, arbete och kamratstöd" och riktade sig till personer med psykisk eller social ohälsa.

– Det var det första kooperativet i Norrbotten. Vi hade bland annat café och kryddträdgård och tog hand om folkhögskolans returpapper som vi rev ner och gjorde nytt papper av, exempelvis kort, kuvert och konferensmappar, berättar Helena som varit med sedan starten.

Helena förklarar vidare hur det kom sig att kooperativet bildades just på Valborgsmässoafton:
– Susanne Blomdahl lämnade in ansökan till projektet på valborgsmässoafton, så därför fick det heta Valborg. Namnvalet hade också med våren att göra, att det var något nytt och att man ser framåt.

Kooperativ Valborg är ett arbetsintegrerat socialt företag (ASF), vilket innebär att de har som mål att integrera människor i arbetslivet och samhället genom arbete och delaktighet.

– ASF producerar och säljer varor eller tjänster, precis som vanliga företag, men det huvudsakliga syftet är att stötta personer som av olika anledningar har svårigheter att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Här kan få en möjlighet till anställning, berättar Susanne Gabrielsson, ordförande i Kooperativ Valborg.

Arbetsintegrerade sociala företag säljer sina produkter och tjänster till allmänheten, privata företag och offentliga sektorn.
– När du köper en tjänst eller en vara av ett ASF så bidrar du till ett hållbart samhälle och gör samtidigt en god social investering, berättar Susanne.

Hon berättar vidare att de flesta ASF drivs som kooperativ:
– Det är en företagsform som bygger på öppenhet, demokrati och ett aktivt deltagande från medlemmarna som tillsammans äger och arbetar i sitt företag.

Kooperativ Valborg har idag sju anställda och erbjuder en rad tjänster och aktiviteter, bland annat café, konstbutik, ramverkstad och vaktmästeri. ASF bidrar ofta med affärsidéer som ”vanliga” företag med annan ekonomisk inriktning inte ser som tillräckligt lönsamma.

I caféet kan man koppla av och njuta av läckert hembakt fikabröd samt smörgåsar, godis, frukt och glass.
– Alla är hjärtligt välkomna till caféet – vi tar emot alla som vill. Vi kommer även ha öppet ett sommarcafé i Grå villan, berättar Linda som arbetar i caféet och är utbildad konditor.

I konstbutiken kan man köpa material för skapande.
– Vi har produkter för både den professionella konstnären och den glada amatören. Målet är att kunna erbjuda kunderna många produkter till bra priser. I ramverkstaden tillverkar vi måttbeställda inramningar för alla storlekar och stilar, säger Anna som arbetar i inramningen och i konstbutiken vid behov.

Linda och Helena står framför fikat som säljs i caféet

Linda och Helena arbetar på caféet, där alla är hjärtligt välkomna att njuta av hembakat fika.

Susanne berättar om skillnaden mellan sociala företag och ”vanliga” företag:
– Ett socialt företag kombinerar affärsverksamhet med sociala mål, medan de ”vanliga” företagen framför allt fokuserar på ekonomisk framgång. Huvudsyftet med ett socialt företag är att skapa arbetstillfällen för människor som i annat fall skulle ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Vinsterna i ett socialt företag återinvesteras i den egna verksamheten eller andra liknande sociala projekt.
– Det är det fina med idén - de pengar som blir över investeras i en till anställning, utbildning eller något annat som utvecklar företaget.

Alla i AFS jobbar utifrån sin egen förmåga och det varierar hur hög anställningsgrad man har. De flesta jobbar någon form av deltid.
– Här jobbar vi ett lugnare tempo och vi tar hänsyn till hur man kan samverka så att alla mår bra. Arbetet anpassas efter varje individsbehov.

Alla anställda har en historia av att ha börjat stegvis och sedan utvecklats över tid.
– Man får en plats och ett sammanhang, och blir samtidigt en del av samhället. Det är kul att vara handledare för de som arbetstränar och se hur de växer. Även om målet är att de ska komma ut i arbetslivet blir det alltid så tomt när de lämnar oss, berättar Anna.

Marianne, som jobbar i konstbutiken och har tidigare varit handledare, säger:
– Det bästa är att man blir man sedd och får en möjlighet må bättre. Vi är väldigt måna om varandra och är bra på att bekräfta varandra. Det är något att vara stolt över.


Marianne håller upp färg som säljs i konstbutiken

I konstbutiken finns produkter för både den professionella konstnären och den glada amatören.

De utmaningar som man står inför är främst ekonomiska.
– Vi hade ekonomiskt svårt 2023 och fick minska antalet anställda. Så vi är ungefär hälften så många som vi varit tidigare, berättar Susanne.

Nu har man vänt utvecklingen.
– Det som inte gick bra ekonomiskt går bra nu, och vi tjänar mer pengar med samma mängd arbete. Det är en otrolig resa som vi gjort.

Men ett AFS är beroende av stöttning för att komma framåt:
– AFS är en bra idé och företagsform som alla tjänar på, men man behöver ha stöttning och det har varit vacklande de senaste åren. Det är viktigt att man har en politik som ser värdet i det här och förstår konsekvenserna om ASF inte får det

stöd som de behöver.

ASF bidrar bland annat till minskade välfärdskostnader.
– När fler får möjlighet att genom stöttning komma in på arbetsmarknaden minskar behovet av socialbidrag. De flesta som är insatt i frågan förstår att det är lönsamt för samhället. Det skulle kosta mer för många olika instanser om det inte fanns möjligheter att erbjuda den här typen av arbete, där fler får vara en del av ett sammanhang.


Svart skylt med öppettider för valborgs olika verksamheter

Kooperativ Valborg säljer varor och tjänster men det huvudsakliga syftet är att stötta personer som av olika anledningar har svårigheter att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.

När gänget på Kooperativ Valborg blickar framåt känns framtiden ljus.
– Om vi skulle önska oss något skulle vi önska oss en dag till i veckan. Vi behöver mer tid för att jobba med inspiration och idéer, berättar Anna.

Helena berättar om idéer på framtida aktiviteter som man hoppas kunna förverkliga:
– Vi skulle vilja anordna kurser inom konsthantverk och föreläsningar om kooperativa värderingar - vad det är för något.

Susanne berättar att verksamheten går i rätt riktning men att det måste få ske stegvis:
– Det får inte gå för fort för då hinner inte alla med. Vi ser behovet av att det finns platser för alla, och alla behövs. Våra anställda är beviset på att den här modellen fungerar och att det gör stor skillnad för varje individ. Jag tror att man kan utveckla modellen till andra grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och riva de trösklar som behöver rivas.

När vi tittar ytterligare 25 år framåt är gruppen enig, behovet av sociala företag kommer definitivt att finnas kvar:
– Det går inte bara att rationalisera och ställa högre krav på människor. Vi måste ta hänsyn till våra behov och inkludera varandra mer, människor är inga maskiner.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp