I januari 2024 anställs en konststrateg inom kommunen för första gången. Uppdraget är att arbeta med konst vid ny-, om- och tillbyggnad i offentliga miljöer, den så kallad enprocentsregeln*. En viktig del i uppdraget är att tillsammans med andra nyckelpersoner inom exempelvis stadsplanering, fastigheter och samhällsutveckling förbättra interna processer som rör livsmiljö där konst och kulturmiljö jämte arkitektur, form och design, ingår.
Under hösten 2023 blir det möjligt att se den offentliga konsten på webbsidan lulea.se. Där presenteras cirka 100 konstverk, i bild och text, som finns utplacerade runt om i kommunen. Under nästa år placeras även skyltar i anslutning till konstverken, med QR-koder som länkas direkt till information. Den offentliga konsten kommer också att finnas på kommunkartan.
Arkitektur en del i livsmiljön
Kultur är även arkitektur, form och design som ryms i begreppet gestaltad livsmiljö. Den utgår ifrån en helhetssyn på formandet av människans hela livsmiljö.
– Vi vill höja kunskapen och öka förståelsen för den gestaltade livsmiljöns betydelse för ett gott vardagsliv och hur den hanteras i samhällsbyggandets processer, säger Frida Berglund, samhällsstrateg på Luleå kommun.
Kommunen, med stadsarkitekten i spetsen, jobbar nu med en arkitekturpolicy. Den ska omfatta hela kommunen och har som uppgift att skapa en förutsägbarhet kring hur kommunen tänker kring arkitektur. Uppdraget, som kommer från kommunstyrelsen, är kopplat till det nationella politikområdet ”gestaltad livsmiljö”.
– Luleå kommun har ambitioner om att bygga ett vackert och hållbart samhälle där människan står i centrum, såväl på landsbygden som i stadsbygden, säger Frida Berglund och fortsätter:
– När arkitekturpolicyn är klar kommer den att vara till nytta både för kommunen och för de personer och företag som vill bygga och utveckla i Luleå. Kvalitativ arkitektur är en framgångsfaktor och har en stor betydelse för Luleås identitet.
Att inventera och analysera kulturmiljöer underlättar kommunens arbete vid planering och lovgivning, men kan också hjälpa enskilda fastighetsägare, menar Frida Berglund.