Kommunen välkomnar de nya studenterna

Nu är det dags igen för de nya studenterna att börja sina studier vid universitetet. Som flera år tidigare fortsatte även i år folkbokföringskampanjen där alla förstaårsstudenter som är eller blir folkbokförda i Luleå får ett gratis busskort under fyra månader. Hittills har 290 studenter folkbokfört sig i Luleå.

Nytt för i år är att kommunen bjöd studenterna på strandhäng vid Gültzauudden. Det var ungefär 400 studenter som kom och hade en solig eftermiddag vid stranden. Kommunen hade ordnat lite olika prova på-aktiviteter och bjudit på korv samt delat ut ett Luleå city-kort som välkomstgåva till förstaårsstudenterna, och detta var verkligen uppskattad.

Ungefär 400 förstaårsstudenter provade lite olika aktiviteter vid Gültzauudden.

Vid terminsstarten registrerades totalt 2025 studenter på grundnivå (1065 kvinnor och 965 män) och studenterna är viktiga för ett växande Luleå. Kommunen ser gärna att de stannar kvar efter avslutade studier, då både offentlig sektor och näringslivet saknar arbetskraft. Inte minst den gröna omställningen inom industri och samhälle erbjuder många spännande jobb.

två unga kvinnor

Ebba Carlsson (tv) och Anjelique Philipu pluggar grafisk design vid LTU.

Kommunen en attraktiv arbetsgivare

Under nolleperioden kunde studenterna även ta del av vad Luleå kommun som arbetsgivare har att erbjuda: meningsfulla och trygga jobb i välfärden, med attraktiva löner och förmån.

Ett 30-tal studenter var nyfikna på kommunens jobb, däribland Ebba Carlsson från Nora och Anjelique Philipu från Stockholm. De har precis börjat plugga grafisk design i Luleå och berättar för Vårt Luleå varför de sökte till LTU.

– Jag har kollat på skolan i två år nu, Utbildningen ser jättebra ut, mycket teori som jag inte har lärt mig tidigare. Jag sökte till Luleå eftersom jag inte orkade att vara i en storstad, jag var trött på det och ville hemifrån. Och så vill jag se norrsken, berättar Anjelique.

– Jag är utemänniska, jag är mycket för friluftsliv och älskar att åka skidor. Men även skolan verkade jättebra, det finns inte så många universitetsutbildningar inom grafisk design, säger Ebba.

Nolleperioden är den första tiden vid universitetet där äldre studenter som kallar sig phösare introducerar studenterna i till campus och studentlivet. Perioden avslutades häromdagen med med en stor middag där kommunalråd Fredrik Hansson passade på att hälsa studenterna välkomna till Luleå.

FAKTA

  • Luleå kommun har i flera år riktat en folkbokföringskampanj gentemot förstaårsstudenterna. Om de skriver sig eller bor i Luleå får de ett busskort på fyra månader för att kunna upptäcka Luleå.
  • Under hösten började 2025 nya studenter vid Luleå tekniska universitet. Siffran ligger mellan nivån före pandemin (1754 under 2019) och under pandemin (2368 under 2020)
  • Varje folkbokförd person ger i genomsnitt drygt 60 000 kronor per år i intäkter till kommunen i form av skatter och bidrag.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Bild: Ida Lund, Frank Rizo

Logotyp