Thomas Öberg – passionerad folkbildare

Han är radiopratare, fotograf och författare. När Vårt Luleå besöker Thomas Öberg är det en vacker januaridag. Den istäckta skärgården breder ut sig bakom huset och med skidorna på tar vi oss en tur, med både kikare och kamera i beredskap.
– Jag slutar aldrig att förundras över naturen, säger Thomas Öberg, och pekar på ett färskt rävspår.

Den 72-årige Thomas Öberg tvekade aldrig i sitt yrkesval. Viljan att lära ut och förklara har alltid varit stark. Att få andra att känna samma förundran och fascination inför naturen som han själv gör. Och att han skulle lämna Örebro för norra Sverige var också självklart. Det fanns en stark anknytning genom morföräldrarnas norrbottniska ursprung.

Thomas Öberg, som man ofta kan se honom, med kikare och kamera i beredskap.
Med skärgården utanför huset är äventyren aldrig långt borta.

Efter universitetsexamen i botanik, zoologi, kemi och geologi flyttade Thomas Öberg med fru upp till Jokkmokk. Han hade fått jobb som lärare i ekologi på Samernas folkhögskola, och där arbetade han sedan i 15 år.
– Jag och många andra var starkt engagerade i miljöfrågorna. Då var vattenkraften och skogsbruket i fokus. Vi stred bland annat för de krympande urskogarna, minns Thomas Öberg.

En röst i radion

Vid den här tiden inledde Thomas Öberg sitt samarbete med Sveriges Radio. Ett samarbete som hittills varat i 45 år. Först i programserien ”Naturligt norr om polcirkeln” tillsammans med Jokkmokks-profilen Hans Andersson. Det sändes i 15 år, och enligt Thomas Öberg hade programmet många likheter med dagens poddar.
– Vi var ute i skog och mark och pratade om det som fanns runt omkring oss, säger han.

Till programmet ”Naturmorgon” i P1 har han bidragit med åtskilliga inslag under de 30 år han varit med. Både inspelat och direktsänt material från platser runt om i Sverige och utomlands.
– Det är roligt att göra direktsänd naturradio. Man kan jämföra det med att vara sportjournalist. Man måste kunna beskriva och förklara det som händer i stunden och sedan fylla på med annat intressant. Fast inte lika snabbt förstås, tillägger Thomas Öberg.

Thomas Öberg har producerat många skyltar genom åren. Information som ska intas på stående och gående fot kräver särskild utformning menar han. Här en av hans skyltar i Brändö hamn.

Textens och bildens betydelse

I samband med uppförandet av Ájtte – Svenskt fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk 1989, sökte Thomas Öberg tjänsten som utställningschef och fick den.
– Det var otroligt stimulerande att få vara med och bygga upp det nya museets verksamhet. Här fanns möjligheter för mig att jobba med text, bild och föremål ur ett pedagogiskt perspektiv, säger han.

Han menar att information som ska intas på stående och gående fot, som exempelvis utställningsskyltar, måste vara utformad på ett speciellt sätt. Hans sätt att formulera texter har gjort honom efterfrågad som kursledare i hela landet.
– Jag strävar efter korthet, lätthet och gärna en personlig touch på mina skylttexter, säger Thomas Öberg. Ett berättande tonfall som närmar sig talspråket.

Och många skyltar har det blivit genom årens lopp. Thomas Öberg har bland annat producerat informationsskyltar till flera nationalparker, Luleå skärgård, Haparanda-Sandskär, vandringsleder som Hertsöstigen, Gammelstadsviken och Mjölkuddstjärn. Men också till Tyresta i Stockholm, Vindeln och Tiveden i Närke.

Även när det gäller fotografering har Thomas Öberg sitt sätt att se på saken:
– Jag fotar oftast med tanke på att bilden ska visa något speciellt, vara instruktiv och samtidigt estetisk. Åter igen är det väl pedagogen i mig som kommer till uttryck, säger han och fortsätter leende:
– Det är klart, att nog har väl jag också tagit en och annan bild bara för att det var ett vackert motiv.

Thomas Öberg visar ett färskt rävspår. Det är ett av många olika djur som använder isen som promenadstråk vintertid.

Skärgården, en ny bekantskap

Efter 31 år i Jokkmokk, då skog, älv, sjö och fjäll utforskats, var det dags att upptäcka den norrbottniska skärgården.
– Sedan flytten till Brändön utanför Luleå för 18 år sedan har jag haft möjlighet att studera ännu en ny naturtyp. Med skärgården bokstavligt talat utanför dörren har jag goda möjligheter att ta mig ut bland öarna både vinter och sommar.

Thomas Öberg jobbade först på länsstyrelsen i Luleå tre år innan han helt övergick till att arbeta inom det egna företaget Natur i Norr. Genom det har han bland annat producerat böcker som ”Naturguiden till pärlorna i Luleå kommun” och ”Att skriva om natur”. Han föreläser, guidar, leder kurser och mycket annat.

– De flesta projekt jag tar mig an kräver ny kunskap. För att kunna producera exempelvis en bok som ”Naturguiden” var jag tvungen att lära mig en hel del nytt. Boken tar upp många olika naturtyper, djur och växter, säger Thomas Öberg, och lägger till:
– Jag vill aldrig sluta lära mig nya saker. Jag är alldeles för nyfiken av mig.

Fågelmataren på gården har många besökare så här års.
– Det går åt flera säckar med fågelfrån under vintern, säger Thomas Öberg.

Nya områden att utforska

Nu har turen kommit till polartrakterna i Thomas Öbergs ständiga jakt på förkovring. De senaste åren har han i olika omgånger besökt Svalbard, Grönland, Island, Antarktis med Falklandsöarna och Sydgeorgien. Genom sina radioinslag och föreläsningar finansierar han expeditionerna.

Sitt resande hoppas han i någon mån vägs upp av den folkbildande verksamhet han ägnat sig åt under hela sitt vuxna liv.

– Det är klart att det är problematiskt att exempelvis flyga för att studera djur och natur. Men om jag med mina reseskildringar lyckas skapa medvetenhet så är ju det bra. I mitt dagliga liv gör jag genomtänkta miljöval hela tiden, säger Thomas Öberg.

Thomas Öberg upplever starkt att han bor mitt i naturen. Kikaren används dagligen.
– Jag har sett älg, ren, rådjur, säl, utter, mink, hermelin, bäver, bisam, skogshare, ekorre för att inte tala om alla fågelarter, säger han nöjt.

Gott hopp

Thomas Öberg har själv sett hur klimatförändringarna påverkar naturen. Krympande glaciärer, trädgränsen som flyttar högre upp på fjällen, nya fågelarter i våra trakter. Trots den bistra verkligheten vill han förmedla hopp om framtiden. Han avslutar med orden:
– Kärleken till liv är en stark drivkraft och föder engagemang. Jag hoppas och tror att genom att skapa förundran och intresse för naturen, kommer fler att vilja bevara och försvara den.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp