”Jag valde mellan att bli polis eller sjuksköterska”

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Isabell Eriksson, sjuksköterska på Bergvikens korttidsboende.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Isabell Eriksson, sjuksköterska på Bergvikens korttidsboende.

Hej Isabell, vad gör du på jobbet?

– Jag är en av fyra sjuksköterskor som ansvarar över var sin avdelning med nio patienter. Vi arbetar med att ta emot och vårda personer som i huvudsak kommer från Sunderby sjukhus, men är för sjuka för att flytta hem direkt. Det kan också vara personer som kommer hemifrån, till exempel om hemtjänsten och hemsjukvården inte längre känner att de kan säkerställa tryggheten i det egna hemmet på grund av svår sjukdom.

Hur går det till?

– På korttidsvården är det mycket in- och utskrivningar. Det är många nyopererade, till exempel efter benbrott eller de som fått en höftplastik. Men även de med mer medicintekniskt komplicerade problem och sjukdomar. Vi ser att patienterna som kommer är allt sjukare jämfört hur det var för några år sedan. Många avslutar tyvärr sina liv här och det kan gå snabbt efter att de kommit hit.

– Mina arbetstider är 7.30-16 nästan alla dagar i veckan samt två kvällar och helger under en tolv veckors period.

Berätta lite om din bakgrund, varför valde du att bli sjuksköterska?

– Att hjälpa människor på alla möjliga olika sätt är något jag alltid tyckt om. Jag valde egentligen mellan att bli polis eller sjuksköterska. På gymnasiet läste jag mediaprogrammet för jag gillar foto och film, men sista året bestämde jag mig. Det var brist på sjuksköterskor, det behövdes mer folk inom vården och eftersom jag gillar att hjälpa människor ville jag prova det yrket. Och jag ångrar inte mitt val, jag trivs extremt bra.

– Min utbildning gjorde jag på Luleå tekniska universitet LTU, dessutom har jag en påbyggnadsutbildning via ett erbjudande från Luleå kommun.

Vad handlade påbyggnadsutbildningen om?

– Klinisk bedömning, en utbildning på 7,5 hp via Umeå universitet. Den har gett mig kunskap att göra en första bedömning inför kontakten med läkare. Jag kan lyssna och bedöma vad som kan vara ett fel på hjärtat eller lungorna, till exempel ett blåsljud på hjärtat eller en lunginflammation. Jag har även lärt mig hur man lyssnar och känner på buken för att bedöma om problemet exempelvis är tarmarna, blindtarmen, äggstockarna, njuren eller levern. Det har gett mig en värdefull och väldigt användbar spetskompetens, vi ställer ju inte diagnos men vi underlättar för läkarna i deras arbete.

Vad är det roligaste och bästa med ditt jobb?

– Att det är så pass brett. Ingen dag är den andra lik. Jag lär mig något nytt nästan varje dag, vi vet ju inte vilket vårdbehov nästa patient har. Jag får kunskap inom många områden. Vissa medicinsktekniska saker kanske vi inte alls varit i kontakt med, och då får vi lära oss det, till exempel gå en kort utbildning eller prata med Sunderbyn för att på bästa sätt veta hur vi ska göra. Jag känner mig trygg om det kommer något nytt, för vi får den kunskapen innan patienten kommer hit.

Vilka är de största utmaningarna?

– Det ena är att kunna hantera den stora variationen av patienter och medicinskteknisk utrustning. Det är också att informera anhöriga som kan vara olika insatta i sin närståendes sjukdomsbild. En del vill inte ta till sig informationen medan andra är införstådda. Det kan vara väldigt svårt. Man får ibland tänka på hur man berättar saker och ting. Vi har ju ofta patienter i livets slutskede.

Vad är god och bra vård för dig?

– Att patienter och anhöriga blir hörda och får vara delaktiga. Deras önskan och integritet är viktigast. Vi ska tillgodose det så mycket vi kan. Vi ska lindra lidande och främja patienternas förmågor efter vad som är möjligt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba som sjuksköterska i Luleå kommun?

– Kör, kom bara! Vi behöver folk. Det är en fantastisk utvecklingsmöjlighet. Man får så mycket kunskap. Kommunal vård är mycket mer avancerad än många tror. Sedan är arbetstiderna bra. Jag tycker det är en toppenbra arbetsplats.

Vem är Isabell Eriksson?

  • Ålder: 29
  • Yrke: Sjuksköterska
  • Intressen: Jujutsu där jag är instruktör och har svart bälte. Även matlagning och musik.
  • Bor: Persön, Ängesbyn
  • Det bästa med Luleå: Liten mysig stad, med hyfsat bra utbud, nära till naturen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp