Hon valde Luleå – två gånger om

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Eva Friberg.

– Jag tänkte nog alltid att jag skulle flytta tillbaka till Luleå.

Många av hennes gymnasiekompisar i Jämtland ville till Uppsala eller Göteborg efter studenten. Men inte hon. Det passade inte henne riktigt. Så 2005 packade den då 18-åriga Eva Friberg sina väskor och flyttade från Jämtland till Luleå för att studera kemiteknisk design, med inriktning metallurgi, på Luleå tekniska universitet.

– Uppsala och Göteborg är alldeles för stora städer för mig – och de har värdelösa vintrar! Jag är ingen längdskidåkare eller så, men ska jag ha vinter så vill jag ha snö. Inte slask, berättar Eva Friberg.

Eva Friberg valde Luleå två gånger. Första gången var det för att få uppleva riktig vinter och för sin utbildning inom kemiteknisk design på Luleå tekniska universitet.

Att det blev just metallurgi och mineralteknik var faktiskt en slump. Eva hade egentligen siktet inställt på medicinindustrin, men när hon kom upp till Luleå var utbildningen mer inriktad på förnyelsebart bränsle, papper och just mineralteknik. Branschen skrek efter arbetskraft, och det praktiska arbetet lockade.

– Jag visste knappt att vi hade stål- och gruvindustri i Sverige på den tiden. Men jag tyckte ändå att det lät väldigt spännande – men det var faktiskt ännu mer spännande och intressant än jag tänkt från början!

Släkten lockade

Eva gillade både utbildningen och att bo Luleå. Men efter sex års studier gick flyttlasset ändå till södra Dalarna. Strax efter examen fick hon nämligen jobb på ståltillverkaren Ovako, så 2011 flyttade hon och sambon Björn till bruksorten Smedjebacken. Tanken var däremot aldrig att bo där för evigt. De hade båda en känsla av att de någon gång ville tillbaka till Luleå. De trivdes ju så bra. Men åren gick. De arbetade, renoverade huset och umgicks med vänner. Det var först när Eva blev gravid som paret på riktigt började fundera över var de ville bo långsiktigt.

– Vi tänkte nog alltid att vi skulle flytta tillbaka Luleå. När jag var gravid med Aaron så kände vi att det var viktigt att komma närmare släkten och familjen.

Andra gången Eva valde Luleå var för att komma närmare sambons familj och för jobbmöjligheterna. Idag arbetar Eva inom stålbranschen, på ett av Sveriges ledande metallforskningsinstitut Swerim.

Jobbmöjligheterna fick Eva att välja Luleå

Det stod mellan Jämtland, där Eva kommer ifrån, och Björns hemstad Luleå. Det som tillslut vägde över var jobbmöjligheterna. På grund av Evas specifika utbildning inom metallurgi är arbetsmarknaden större i Luleå än exempelvis Östersund.

Det blixtrar, sprakar och brinner. Som en blandning mellan en fyrverkerishow och en gigantisk lägereld. En av de skyddsmunderade teknikerna står vid sidan av och styr tappningen med hjälp av en liten maskinlåda, medan en annan tar anteckningar. Materialet som de smälter i ljusbågsugnen varierar beroende på projekt och mål. I snart tre veckor har Eva och hennes kollegor inom pilot och demo på Swerim, ett av Sveriges ledande metallforskningsinstitut, modifierat ugnen för att genomföra simuleringen. Att hitta nya vägar för att reducera koldioxidavtrycket, som de gör vid en simulering, var något som lockade med jobbet – och är något som Eva tror kan attrahera fler kvinnor till den annars mansdominerade stålbranschen.

– Det är kanske lite fördomsfullt men jag tror tjejer är mer miljöinriktade och kan vi visa hur hela stålbranschen faktiskt strävar efter att hitta vägar till en miljövänlig process så kan det locka fler till branschen.

Nu är det ett år sedan familjen flyttade tillbaka till Luleå och bosatte sig på Kronan. De vet att de inte vill bo i en lägenhet, som de gör nu, och har bestämt sig för att bygga nytt. Nyligen fick paret en tomt mitt emot lekparken i det nya bostadsområdet Dalbo och förhoppningen är att kunna flytta in under hösten 2021.

– Dalbo ligger ju väldigt nära vattnet och naturen, så det kommer nog bli väldigt bra. Det ser ut som om det växer fram ett riktigt bra område!

Vem är Eva Friberg?

  • Ålder: 33 år.
  • Gör: Gruppchef på Pilot och demo på Swerim.
  • Uppvuxen: Hammerdal i Jämtland.
  • Bor: Kronan.
  • Favoritplats: Rutvik.
  • Luleå med tre ord: Friluftsliv, familj, avspänt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp