Vill du bli mer digital, men tycker det är svårt?

Med lite hjälp och smarta lösningar blir det enklare att närma sig tekniken. Här kommer några tips från Annelie Johansson, välfärdstekniksamordnare i Äldresupporten. Hon arbetar med att öka den digitala kompetensen hos äldre, anhöriga och personal. 

Du som behöver hjälp med din mobil, surfplatta eller dator kan besöka Digidel Center i Luleå stadsbibliotek. Där finns kunnig personal tillgänglig på tisdagar klockan 12–14 och torsdagar klockan 12–16. Du kan även ringa eller videochatta om dina frågor.

Vad är välfärdsteknik?

– Välfärdsteknik ska göra dig så självständig som möjligt och på så vis bidra till att du som äldre kan bo hemma i din bostad så länge som möjligt, säger Annelie Johansson på Äldresupporten vid Luleå kommun.

Exempel på välfärdsteknik är trygghetslarm, trygghetskamera, nyckelfria lås, medicinpåminnare, smart-TV, surfplatta, mobiltelefon men även robotdammsugare och fjärrkontroll till belysning.

En teknik som ännu är under utveckling är färdiginställda appar (program) till surfplattor som underlättar användningen, exempelvis för kommunikation och underhållning.

DigidelCenter

Enligt Annelie Johansson är det viktigt att du får prova dig fram med utrustningen och hur den fungerar.

– Du behöver testa, klämma och känna för att se att det inte gör så mycket om du råkar trycka fel, säger hon.

På DigidelCenter i stadsbiblioteket kan du prova utrustning och även få hjälp med digitala frågor. Exempelvis om hur du använder din mobil, surfplatta eller dator. Du får även hjälp med att använda bibliotekets digitala tjänster, som att läsa e-böcker och digitala tidningar.

Kontakta DigidelCenter: 0920-45 59 50.

Mejl: digidelcenter@lulea.se

Våga vara digital

DigidelCenter arrangerar studiecirkeln ”Våga vara digital”. En cirkel på fem träffar som blandar nytta och nöje med stor fokus på säkerhet och reflektion. Exempel källkritik, hur deltar du i sociala medier, tips på underhållning online (på webben) och vilka digitala resurser som erbjuds på biblioteket.

Digitala gruppträffar

– Äldresupporten ordnar sociala gruppträffar via Teams (digitalt möte). Till dessa möten använder man dator eller surfplatta. Om du inte har tillgång till surfplatta kan du låna, du får även handledning i hur den används, hälsar Annelie Johansson.

Kontakta Äldresupporten: 0920-45 30 00 (växel)

Mejl: aldresupporten@lulea.se

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Jennie Lind, Karin Kemi

Logotyp