”Vi hjälps åt för att stötta det lokala näringslivet”

För många butiker står julhandeln för en stor del av den årliga inkomsten och utan den blir det tufft. Butiker, restauranger, hotell och besöksnäringsföretag har många olika lösningar för att du ska kunna handla på ett säkert sätt och följa de skärpta råden för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Arbetsplatser inom handel och besöksnäring är viktigt då de bidrar till skatteintäkter som förutsättning för kommunen att kunna leverera välfärdstjänster så som skola och omsorg. Men också med att skapa attraktion så att Luleåbor, inflyttare och besökare trivs i kommunen.

– Mycket är annorlunda detta pandemiår, och många företag har det svårt. Det är viktigare än någonsin att köpa det vi behöver från de lokala företagen, vi vill fortsätta ha ett stort utbud på hemmaplan även framöver. Det handlar framför allt om arbetstillfällen, men också om att behålla branschbredden vi har i Luleå kommun, säger Maria Nordgren, avdelningschef demokrati och samhälle.

Att handla lokalt har alltid varit viktigt men det har aldrig varit viktigare än nu. Kom ihåg att hålla avstånd och planera dina köp.

Anpassa shoppingen

Länsstyrelsen i Norrbotten gick på torsdagen den 26 november ut med rekommendationer om att undvika trängsel, handla i grupp, undvika rusningstider och att vistas i butiker i onödan. Planera och genomföra dina köp i god tid. Det kan vara frestande att istället shoppa online, men det skapar stora risker för folksamlingar när paket ska hämtas ut i förbutiker, på bensinstationer eller andra utlämningställen.

Gör dina val lokala

Luleå Business Region har löpande dialog med näringslivet för att kunna stötta och samordna åtgärder. Ett jobb inom handel, restaurang och besöksnäring är för många ungdomar det första steget ut på arbetsmarknaden.

­­– För att Luleås företag ska klara sig genom Coronakrisen och för att startsträckan ska kortas när det vänder behöver vi alla hjälpas åt att stötta det lokala näringslivet. Så att vi kan fortsätta ta del av ett varierande och rikt utbud av handel, caféer, restauranger, upplevelser, kultur, idrott och hotell, säger Jenny Hellman, vd på Luleå Business Region och fortsätter:

–Genom de val du gör stöttar du det lokala näringslivet och tillsammans ser vi till att Luleå fortsätter att utvecklas.

FAKTA

  • Ring butiken: butikerna ger råd och plockar ihop dina varor för att du ska slippa trängas.
  • Presentkort: välj att stötta ett lokalt företag som har det extra tufft just nu genom att köpa ett presentkort, t ex frisör, gym, massör, butik, restaurang eller café.
  • Boka privat shopping: En del butiker erbjuder möjlighet att boka en egen tid i butiken för att du ska kunna handla säkert.
  • Omboka istället för avboka: kolla med berört företag om du kan flytta fram din bokning istället för att avboka den, du kan även välja att betala i förskott för ditt kommande besök
  • Använd digitala lösningar: shoppa via facetime, boka på instagram, betala med swish.
  • Take away: många restauranger erbjuder hemkörning, catering och take away, ”gör det själv” middagspåsar, delikatess- och julkorgar med egenproducerade varor och liknande.
  • Handla på distans: om du väljer att handla via nätet se till att välja en lokal leverantör eller lokalt företag som kan erbjuda hemleverans via utkörning eller boka upphämtning av dina varor i butik.

Text: Camilla Bondareva

Bild: Frank Rizo

27 november 2020

Logotyp