Ur askan växer nytt liv på Altappen

På ön Altappen blomstrade ett stort industriområde runt sekelskiftet 1800 - 1900. Hamnen på ön blev isfri minst tre veckor tidigare än hamnen inne i Luleå och därför placerades en stor industri här med sågverk, valsverk, gjuteri och smedja. Hit flottades timmer från hela Norrbotten och här valsades och smiddes järn.

Till Altappen flottades timmer från hela Norrbotten och här valsades och smiddes järn.

Fartyg kom långväga ifrån för att hämta järn och timmer. För att inte skeppen skulle vara för lätta på sin väg till Luleå lastades de med ballast i form av jord från alla världens hörn. På plats på Altappen lastades jorden av för att på hemvägen få plats med det järn som köpts. Jorden som lastades av användes bland annat till att anlägga trädgården till den herrgård som byggts på ön.

Med ballastjorden följde frön från olika delar av världen. En del av fröna slog rot och därför kunde de märkligaste växter plötsligt dyka upp på ön. Många av växterna togs om hand och planterades i herrgårdsparken, som på så vis blev en riktig botanisk trädgård.

Jorden som lastades av användes bland annat till att anlägga trädgården till den herrgård som byggts på ön.

År 1908 brann samhället på Altappen ned efter att en gnista från en ångbåt antänt ett virkeslager. Människor fick fly hals över huvud och samhället byggdes aldrig upp igen. Det som finns kvar är en del husgrunder. De ovanliga växterna överlevde branden och därför kan man än idag hitta bland annat popplar, syrener, sibiriska ärtbuskar, häckspirea och bestånd av liten kardborre.

Den som besöker ön och dess blomsterängar under sommaren kan passa på att plocka massor av smultron bland prästkragar, gulvial och blåklockor.

Källa: Ledmanual för Skärgårdsleden, Luleå kommun

1908 brann samhället på Altappen ned och det som finns kvar är en del husgrunder.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

16 juli 2024

Logotyp