Styrelsen i Luleå Ridklubbs ungdomssektion tilldelas Årets trygghets- och folkhälsoinsats

De arrangerar aktiviteter som skapar gemenskap och får alla att känna sig välkomna. Därför får styrelsen för ungdomssektionen på Luleå ridklubb pris av kommunen. Priset delades ut på Kommunfullmäktiges sammanträde den 28 februari och består förutom äran av 15 000 kronor.

– Vi blev jätteglada för priset och vill fortsätta arbetet för barnens skull, säger Alice Wallander, 14 år, som är medlem i styrelsen för ungdomssektionen.

På Luleå Ridklubb spenderar många unga mycket tid. Styrelsen för ungdomssektionen består av 10 tjejer mellan 13 till 20 år och de har lagt ner mycket arbete för att alla barn och unga ska känna sig trygga i stallet.

– Alla ska känna sig välkomna. Därför ordnar vi aktiviteter som både är roliga och ger kunskap, säger Alice Wallander, 14 år.

Även ett pris för Årets landsbygdsprojekt delades ut, läs mer här!

Tre tjejer och en häst står utomhus.

– Det roligaste med att vara i stallet är att man träffar andra som har samma intresse, säger Maja Johansson Wygas. På bilden syns hästen Nelson tillsammans med Maja johansson Wygas, Alice Wallander och Stella Friberg.

På lov och helger ordnas aktiviteter för barn och unga mellan 6 till 26 år och ofta är det mellan 20 och 40 personer som dyker upp.

– Det uppskattas och barnen anmäler sig gång på gång till aktiviteterna. Det känns kul att så många vill vara med, säger Alice Wallander.

Exempel på aktiviteter är övernattningar, halloweenkvällar, tårtbakartävling och käpphästhoppning.

– Redan imorgon ska vi ha en övernattning, säger Stella Friberg, 14 år.

Maja Johansson Wygas, 15 år:

– Det betyder mycket att få vara en förebild och göra barn glada!

Trygghet och sammanhållning

Styrelsen tilldelas utmärkelsen Årets trygghets- och folkhälsoinsats 2023 av kommunen. Motiveringen lyfter fram är att deras arbete bidrar till trygghet och sammanhållning mellan de aktiva i Luleå Ridklubb.

– Det känns kul att bli uppmärksammade. Vi blir jätteglada för det och vill fortsätta arbetet för barnens skull, säger Alice Wallander.

Planerna för framtiden är redan i full gång.

– Min favorit är halloweenkvällarna i oktober och tårtbakartävlingar, det ser jag fram emot, säger Maja Johansson Wygas, 15 år.

Fem tjejer står med blommor och diplom.

Lova Thelenius, Tove Nordbrant, Maja Johansson Wygas, Alice Wallander och Stella Friberg tar emot priset i Stadshuset.

Här är hela motiveringen:

Styrelsen i Luleå Ridklubbs ungdomssektion består av nio tjejer mellan 14 och 20 år, som månar om att skapa trygghet och sammanhållning bland de aktiva. De skapar meningsfulla aktiviteter under helger och lov för de yngre barnen genom att ordna käpphästtävlingar, övernattningar, julmys och spökkvällar. Genom att göra saker tillsammans lär barn och ungdomar i olika ålder känna varandra och får en känsla av delaktighet.

Tjejerna i styrelsen tillbringar mycket tid i stallet. Genom sitt ledarskap och sitt stora engagemang är de viktiga förebilder och ambassadörer för ridsporten och för andra unga. Deras arbete bidrar till att ridskolan blir en tryggare plats, med fokus på hälsa hos både hästar och människor.

Styrelseledamöterna i Luleå Ridklubbs ungdomssektion utför insatser som är ett gott exempel på arbete för folkhälsa och trygghet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Lovisa Olovsson

Logotyp