Fembyarna är Årets landsbygdprojekt

Föreningen Fembyarna vinner pris för Årets landsbygdsprojekt. Priset delas ut av Luleå kommun på Kommunfullmäktiges sammanträde den 28 februari. Förutom äran består priset även av 15 000 kronor.

– Det motiverar oss att arbeta vidare och samarbeta med andra föreningar i området, säger Marianne Holfrid, ordförande för Fembyarna.

Fembyarna är en ekonomisk förening som består av fem byar kring Råneälven, därav namnet. Byarna Böle, Prästholm, Melderstein, Orrbyn, Niemiholm ingår i samarbetet som har pågått sedan 2016. Marianne Holfrid, ordförande, berättar om hur allt började:

– Egentligen startade allt med att vi hade ett gemensamt problem: vi hörde att vi inte skulle få fiber till alla hushåll här i byarna. Då tog vi saken i egna händer och startade en fiberförening.

Även ett pris för Årets trygghets- och folkhälsoinsats delades ut, läs mer här!

Fem kvinnor varav en håller i en bebis. De har precis fåt diplom.

Amanda Larsson med sin lilla son Frank, Satu Mannela, Britt Marklund Sjöberg, Ewa Sandberg, och Marianne Holmfrid tog emot priset idag i Stadshuset.

Efter det lyckade samarbetet fortsatte byarna att arbeta tillsammans. De tog fram en gemensam utvecklingsplan med målet att synliggöra byarna och få fram företag som verkar i området.

– Hittills har vi hunnit starta flera olika odlingar i området, till exempel en jordgubbsodling i Prästholm. Dessutom har vi skapat kartor, skyltar och en hemsida.

Nu har föreningen tilldelats utmärkelsen Årets landsbygdsprojekt med motiveringen att deras arbete ökar attraktiviteten för området.

– Det är ett erkännande att vi har gjort något rätt! Det är jättespännande och vi har hunnit med så mycket bara på den korta tiden.

Marianne ser fram emot det fortsatta arbetet och avslöjar även något om ett kommande projekt.

– Nu står vi i startgroparna för att starta nästa projekt! Det kommer att bli upplevelsebaserat.

En vuxen och två barn går i ett höstlandskap.

Fembyarna har tagit med sig en fotograf för att dokumentera alla fina platser i regionen. Här är de i Sundbergsholmen.

Här är hela motiveringen:

Fembyarna ekonomisk förening består av de fem byarna Böle, Prästholm, Melderstein, Orrbyn och Niemiholm efter Råneåälven. Föreningen har tagit fram en gemensam utvecklingsplan, drivit ett EU-projekt för att synliggöra och bevara byarnas kultur, historia och attraktiva platser. De har skapat en hemsida, skyltat upp platser och tagit fram en karta. Föreningen har anordnat årlig loppis, genomfört odlingsprojekt, startat och genomfört Reko-ring samt medverkat till att fyra nya företag har startat upp. Föreningen arbetar aktivt med fler projekt för att öka attraktiviteten i området.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lovisa Olovsson

Bild: Lovisa Olovsson/Fembyar

Logotyp