RF-SISU vill inspirera till träning i alla åldrar: "Alla mår bättre av att röra sig"

Att vara aktiv och röra på sig är viktigt i alla åldrar. Det menar Sara Lindfors, idrottskonsulent på RF SISU. ”Alla mår bättre av att röra på sig”, säger hon.

RF-Sisu bjöd in till prova-på-dag under SM-veckan

Gunilla Johansson från Korpen höll i ett prova-på-pass för gruppen 65-plus.

För att inspirera och uppmuntra äldre till träning bjöd RF Sisu under SM-veckan in till prova-på-dagar för personer i åldern 65-plus.

­– Vi vill ju att man ska kunna idrotta hela livet. Det är bra för så många anledningar, framför allt så mår man bättre av att röra på sig. När man blir äldre så tappar man muskelmassa och balansen blir sämre och det är jätteviktigt att träna upp det, säger Sara Lindfors och konstaterar att den sociala biten av träning är minst lika viktig.

– Det är väldigt många människor i den här målgruppen som är ensamma, och genom att få in dem i en förening och träffa nya människor, säger hon.

Sara Lindfors, RF-sisu

Idrottskonsultent Sara Lindfors på RF-SISU vill inspirera till träning i alla åldrar.

Tanken med prova-på-dagen är att visa på vikten av rörelse genom hela livet. RF-SISU har tidigare arrangerat prova-på-dagar för barn och ungdomar men det är första gången som man vänder sig till äldre och med viss anpassning kan även äldre ägna sig åt sporterna.

– Gåfotboll har blivit jättepopulärt bland äldre, det är jättekul. Och så har vi tennis där man anpassat med lättare racketar, mjukare boll. Man tillåter att bollen får studsa mer än vanligt och så och har mindre ytor att röra på sig.

Totalt fanns elva sporter representerade, allt ifrån gymnastik till innebandy, pingis, gå-fotboll, boxning och judo. Sara Lindfors är nöjd med det breda urvalet.

– Ta boxning exempelvis. Det kan ju många tänka att, men gud, boxning, det kommer man ju inte hålla på i den här åldern. Men det är jättebra träning för både balans och koordination, alltså något som vi alla behöver. Och att det går att lägga träningen på den nivån man klarar av. Syftet med en sådan här dag är att visa upp olika idrotter och hoppas på att folk tycker det är kul och vill börja träna någonting. Vad spelar ingen roll, så länge man rör på sig.

Tord Holmbom, Ersnäs. Folkdansprofil.

Tord Holmbom har under många år varit ledare inom folkdans. Dessutom tränar han sedan många år i Korpen.

Tord Holmbom från Ersnäs har tränat hela livet, framför allt som eldsjäl och ledare inom folkdans i Ersnäs motionsdans. Med Korpen har han tränat sedan 2008 och menar att det är viktigt att man trivs med den grupp man hamnar i.

– Stämningen i gruppen man hamnat i är viktig så att man känner att man platsar in. Om det inte fungerar är det lätt att man slutar och antingen hittar en annan grupp eller blir sittandes hemma, säger han.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp