Renare vatten för Klöverträskborna

Till sommaren startar en ombyggnation av vattenverket i byn Klöverträsk. Projektet ska ge byborna ett dricksvatten av god kvalitet som dessutom genomgått kemikaliefri rening. Sommaren 2022 ska det nya vattenverket leverera friskt, gott vatten till Klöverträskborna.

Det är drygt 200 boende i Klöverträsk som får sitt dricksvatten från byns vattenverk. Periodvis har kommunens vatten- och avloppsavdelning fått in rapporter om problem med missfärgat vatten trots att de spolar ledningsnätet en gång per år.

VA-ingenjör Erika Lundström och VA-chef Petra Viklund är nöjda med att projektet för förbättrad rening i vattenverket i Klöverträsk snart startar.

– Nu arbetar vi med projektering av en ombyggnation av Klöverträsk vattenverk i syftet att säkerställa god dricksvattenkvalitet och ställa om till kemikaliefri dricksvattenrening, säger VA-ingenjör Erika Lundström.

Idag innehåller råvattnet i Klöverträsks egna vattenverk förhöjda halter av fluorider, järn och mangan. Ämnena förekommer naturligt i berggrunden och därmed också i det grundvatten man tar upp. Järn och Mangan orsakar dock missfärgning av vattnet och fastnar i ledningsnätet.

Järn och mangan avskiljs idag genom oxidation och fällning med hjälp av kemikalier för att sedan fastna i ett sandfilter.

Bakterier renar vattnet

– Med en ny vattenreningsprocess där vi jobbar med biologisk rening går vi ifrån kemikalier för att rena vattnet. I stället kommer vi att använda nya filter som, förutom sand, innehåller goda bakterier som tar bort järn och mangan. Dessa bakterier växer till sig naturligt och innebär ingenting negativt för vattnets kvalitet, säger VA-chefen Petra Viklund.

Membranteknik för fluorider

Fluorid är även det ett ämne som förekommer naturligt i berggrunden. I ytvatten, sjöar och vattendrag, är halterna vanligen låga, medan nivån varierar i grundvatten.

För att fa bukt med fluorid i vattnet i Klöverträsk införs ett reningssteg som med hjälp av membranteknik avskiljer fluorider, denna teknik kräver visserligen en mindre mängd kemikalier men inte i den mängd som används idag.

Biologisk rening bra för alla

Lut och kaliumpermanganat är vanliga kemikalier som används vid vattenrening, dessa kemikalier ska ersättas med den biologiska reningen.

– Vi vill byta till biologisk rening för att personalen inte ska behöva hantera kemikalier och därmed få bättre arbetsmiljö, det är också ett mer miljövänligt sätt att rena vatten på då inga processkemikalier behövs. I vår testanläggning har vi sett att vi får en högre avskiljningsgrad vad gäller mangan med biologisk rening, säger VA-ingenjör Erika Lundström.

Järn i vattnet medför normalt ingen hälsorisk men kan leda till slambildning i ledningar, igensättning och dålig lukt. Mangan förorsakar mörkbruna ibland svarta utfällningar i bland annat tvättställ, rörledningar och toalettstolar.

Sommaren 2022 ska det nya vattenverket leverera friskt, gott vatten till Klöverträskborna.

Lyckat pilotförsök med kemikaliefri dricksvattenrening

Kemikaliehantering är en viktig del av verksamheten på våra vattenverk. Eftersom dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel genomför vi regelbundna tester för att systematisk analysera risker och ta vattenprover för att förebyggande problem med dricksvattenförsörjningen.

– Vi har testat biologisk rening i en pilotanläggning i Klöverträsk under ett års tid med gott resultat, säger VA-ingenjör Erika Lundström.

Pilotförsöket med biologisk reduktion av järn och mangan genomfördes under åren 2016–2017 och det visade sig vara mycket lyckat. Även försök med luftning av vattnet för att åstadkomma nödvändig pH-höjning istället för med kemikalier har visat sig fungera mycket bra.

Examensarbetet som ligger till grund för val av ny reningsprocess i Klöverträsk vattenverk genomfördes av Emelie Hedlund Nilsson i samverkan med Luleå kommun. Länk till examensarbetet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här, i vattenverket i Klöverträsk ska vi styra om vattenreningen av nuvarande kemiska behandling av järn och mangan till biologisk. Samtidigt installeras en membrananläggning för avskiljning av fluorider för att säkerställa godkänd dricksvattenkvalitet.

Driftad sedan 1950

Klöverträsk vattenverk är ett eget verk i södra delen av kommunen och är placerad på skolgården i byn, det togs i drift första gången 1950 och byggdes sedan ut 1993. Nu närmare 30 år senare är det dags att förnya verket med sikte mot framtiden. Investeringen för ombyggnationen av vattenverket i Klöverträsk beräknas kosta ca sex miljoner kronor.

Klöverträsk är belägen 4,7 mil från Luleå centrum.

Järn och mangan i sitt ursprungliga tillstånd kan inte uppfattas med blotta ögat förrän i kontakt med syre då järn och mangan fälls ut till synliga partiklar och avlagringar genom oxidering.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren, Luleå kommun Illustrationer: Shutterstock

Logotyp