Viktigt att planera och öva
Totalförsvaret består av både civilt och militärt försvar. Med totalförsvaret ska Sverige kunna förebygga och kunna möta angrepp och andra allvarliga hot mot vår säkerhet under höjd beredskap. I totalförsvarsövningen ingår att öva försvar mot ett militärt angrepp mot Sverige, skydda civilbefolkningen och att upprätthålla samhällsviktiga funktioner.
– Att planera övningar är nästan lika viktigt som att öva, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Man lär sig mycket, många passar på att utveckla och finslipa systemet, och tillsammans får vi upptäcka vilken kraft det finns när så många olika samhällsaktörer samarbetar.
Kommuners ansvar
Luleå är en av landets 290 kommuner som deltar i övningen. Den inleds med seminarieövningar under hösten 2019 och kommer att pågå under stora delar av 2020. TFÖ är en möjlighet för deltagande aktörer att höja kunskapen om totalförsvaret i den egna organisationen. Deltagandet är också ett sätt för svenska kommuner att uppfylla kraven i överenskommelsen om kommunernas arbete med civilt försvar.
Sveriges kommuner har alla uppgifter inom den civila delen av försvaret. Prioriterade uppgifter för kommuner är:
- säkerhetsskydd,
- etablering av krisorganisation,
- krigsplacering av personal,
- kompetenshöjning av kommunledningar.
Stärkt beredskap
I Luleå deltar både tjänstepersoner och politiker i övningen. Kommunalrådet Lenita Ericson är en av deltagarna och hon ser positivt på att kommunen stärker sin beredskapsförmåga:
– Luleå kommun har under de senaste åren utvecklat och stärkt sin beredskap för olika samhällsstörningar. Att öva är viktigt för oss för att stå rustade om det skulle behövas. Vi vill även vara så bra förberedda som möjligt om Sverige skulle gå in i höjd beredskap.