Munskydd i kollektivtrafiken gäller nu

Från den 7 januari rekommenderas personer som åker kollektivtrafik att bära munskydd. Det enligt ett nytt allmänt råd från Folkhälsomyndigheten. Rådet om munskydd gäller vardagar klockan 7-9 och 16-18, alltså tider då många människor vanligtvis reser. Varje resenär har ett personligt ansvar att själv ta med sig munskydd inför varje bussresa.

Från den 7 januari rekommenderas munskydd på bussen. Varje resenär har ett personligt ansvar att själv ta med sig munskydd inför varje bussresa.

Folkhälsomyndighetens råd riktar sig till personer som är födda 2004 och äldre och omfattar hela landet. Du bör själv ha med dig ett munskydd om du planerar att resa under de tider då munskydd rekommenderas. Du ansvarar också för att slänga munskyddet på avsedd plats efter användning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har haft möjlighet att införskaffa eget.

LLT: Ta med eget munskydd till bussen

LLT betonar att varje resenär har ett personligt ansvar att själv ta med sig munskydd inför varje bussresa. LLT kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna och kommer heller inte ha möjlighet att kontrollera resenärers användande av munskydd.

Den som har glömt munskydd eller inte haft möjlighet att införskaffa det inför resan har möjlighet att köpa munskydd på LLT info på Smedjegatan under ordinarie öppettider för 10 kronor per styck. LLT info har öppet måndag till fredag mellan klockan 10-17. Tillgång till munskydd kan inte garanteras.

Länstrafiken

Inte heller Länstrafiken kommer att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna. Resenärer som inte haft möjlighet att ordna ett eget munskydd kan, mot uppvisande av giltig bussbiljett, hämta ut ett munskydd innan resan från någon av Bussgodsombuden i länet. Utlämning sker under ordinarie öppettider och antalet är begränsat. Ett munskydd per person och restillfälle gäller.

Ansvaret att följa rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger på resenären. Förarna innefattas inte av rekommendationen att bära munskydd.

Folkhälsomyndighetens rekommendation:

  • Om du har möjlighet, undvik att resa med kollektivtrafiken.
  • Om du måste resa och är frisk, använd munskydd vardagar mellan klockan 7-9 på morgonen samt mellan klockan 16-18 på eftermiddagen.
  • Munskyddet bör bäras vid ombordstigning och till dess att du kommer till ditt hem, kontor eller liknande så att du kan slänga munskyddet på ett säkert sätt.
  • Använd munskydd om du är född 2004 eller tidigare.
  • Rekommendationen gäller för stads- och regiontrafik som inte går att boka plats på.
  • Rekommendationen är engångsmunskydd CE-märkt klass 1 eller 2.

Text: Monika Aunes

Foto: LLT

30 december 2020

Uppdaterad: 4 januari 2020

Uppdaterat 6 januari 2020

Logotyp