Luleå Gymnasieskola växer – fler yrkeslärare sökes

I och med senaste sökperioden till gymnasiet syns ett ökat söktryck till de gymnasiala yrkesprogrammen. En av anledningar tros vara de annonserade företagsetableringarna i Luleå, vilket gör att det nu behöver rekryteras fler yrkeslärare.

– Vi ser ett ökat antal sökande till alla våra yrkesprogram, flest till de industrifokuserade yrkesprogrammen så som El-och energiprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet men också Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Vi ser verkligen positivt till att yrkesförberedande programmen växer, men det gör att vi har behov av att rekrytera fler yrkeslärare, säger Maria Hahne, rektor.

Söktrycket till de yrkesförberedande programmen har ökat - nu söker Luleå gymnasieskola fler yrkeslärare.

Möjlighet till utbildning som anställd

Som yrkeslärare arbetar man i ett arbetslag, med flera andra kollegor. Man samarbetar även i ämnesövergripande projekt och genomför utvecklingsarbete. Om man inte är behörig yrkeslärare erbjuder Luleå gymnasieskola i ett tidigt skede möjligheten att påbörja yrkeslärarprogrammet på distans.

– En del påbörjar utbildningen direkt medan andra kan välja att jobba något år innan dom påbörjar sina studier. Hur man kombinerar lärarjobbet med studier kan variera, och bestäms i dialog mellan medarbetare och chef, säger Fredrik Lundmark, HR-konsult.

Yrkeslärarprogrammet

Yrkeslärare inom gymnasieskolan utbildas på Yrkeslärarprogrammet som ges vid ett antal högskolor och universitet i landet. Studielängden är 1,5 år eller 90 högskolepoäng. Programmet kan läsas på halvfart eller via distansstudier. För att få studera till yrkeslärare krävs kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet eller eftergymnasial utbildning inom det ämne man vill undervisa i (yrkeslärare i gymnasieskolan, arbetsförmedlingen)

Till våren kommer ett flertal jobbannonser till yrkeslärartjänster att publiceras på lulea.se/ledigajobb Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Caroline Rönnberg, Arbetsförmedlingen
Foto: Simon Eliasson

Logotyp