Han blev först ut att vaccineras

Torsdag 7 januari startade vaccineringen mot covid-19 i Luleå kommun. Allan Holmgren, 78, som bor på Bergvikens vård- och omsorgsboende, blev först ut.


– Det kändes inte så mycket, jag är inte rädd för sprutor överhuvudtaget, säger Allan som inte upplevde någon oro inför att få vaccinet.

Allan Holmgren var förste Luleåbo att få vaccin, Pernilla Malmlöf, distriktssköterska, gav sprutan assisterad av Bodil Wennerbrandt Sevastik, socialnämndens ordförande och distriktssköterska, som kommer vara med de två första dagarna.

Planen är att alla boende på Bergvikens vård- och omsorgsboende ska få sitt vaccin vecka 1, något som diskuterats en del på boendet den senaste tiden.

– Vi har väntat och alla här har pratat om det, säger Allan.

De som erbjuds vaccin får själva godkänna det eller med stöd av anhörig. Det stora flertalet har accepterat med något enstaka undantag. Läkaren Mikael Malmelöv var med under den första vaccinationsdagen för att kunna svara på frågor.

— Vanligast är frågor och en oro kring biverkningar, de är ju sällsynta vad man kan se idag, men jag brukar säga att själva sjukdomen är inte heller så trevlig, den kan ge långtidseffekter som följd, förklarar Mikael.

Vaccinationsplan för vård och omsorg i Luleå

Luleå kommun har bildat vaccinationsteam som ska åka runt på alla äldreboenden och till och med vecka tre bör alla boenden ha fått första dosen.

Vecka 1: Bergvikens vård- och omsorgsboende.

Vecka 2: Vård- och omsorgsboendena Alvik, Antnäs, Baldersgården, Bergstaden, Hertsögården, Kallkällan, Lulsundet, Malmuddsgården, Midskogen, Per Hindersagården, Solbacken, Storstigen, Sundsgården, Tunastrand, Älvgården, Ängsgården, Örnen A.

Vecka 3: Vård- och omsorgboendena Forsbacka, Västberga och Ingridshem.

Vecka 4-6: Vaccinationsdos nr 2 för ovanstående.

— Dos nummer 2, som levereras till oss från hälsocentralerna kommer att ges efter cirka 21 dagar, säger Inger Sundström, enhetschef som planerar vaccinationerna på lokal nivå.

Text & Foto: Bo Henry Pettersson

07 januari 2021

Logotyp