Gymnasieantagning Nord - för en likvärdig gymnasieansökan

Gymnasieantagning Nord är den nystartade organisationen som har ansvar för det administrativa antagningsarbetet för anslutna kommunala och fristående gymnasieskolor i Norrbotten.  

 - Vi är glada att nu ha startat upp Gymnasieantagning Nord för att samordna antagningsarbetet i Norrbotten så att det ska bli så likvärdigt som möjligt för den sökande eleven och att vi kan säkra upp kompetens och kvalitét i antagningsarbetet, säger Tove Waara Axelsson, utvecklingsledare för Gymnasieantagning Nord. 

Gymnasieantagning Nords uppdrag är bland annat att bedriva antagningsarbete enligt gällande lagar och förordningar för de anslutna gymnasieskolorna, handlägga webbaserad ansökan och utbilda och informera studie- och yrkesvägledare på grundskolan och gymnasieskolan i antagningsfrågor.  

Kvinnor som står på rad.

Gymnasieantagning Nords antagningskansli. Från vänster; Tove Axelsson Waara utvecklingsledare, Louise Mörk, handläggare och Gisela Kluwetasch, handläggare.

Sedan 1 januari 2023 är Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Haparanda och Övertorneå samt alla fristående gymnasieskolor i Luleå anslutna. Kalix och Överkalix planerar ansluta sig till antagning 2024. Erbjudande har gått ut till Lapplands gymnasier som inte beslutat om anslutning ännu.   

Bakgrund 

Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn har sedan 2007 haft samverkansavtal med ett gemensamt antagningskansli med placering Luleå kommun. En utredning genomförd under 2022 av Norrbottens kommuner har resulterat i att den politiska ledningsgruppen rekommenderat alla Norrbottens kommuner att ansluta sig till en gemensam antagningsorganisation för gymnasieplaceringar.  En liknande process har även pågått i Västerbotten om att ansluta sig till Gymnasieantagning Nord men i dagsläget avvaktar man men vill hålla dörren öppen.  

Mer om gymnasieantagning Nord Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Caroline Rönnberg

Logotyp