"Vi har tagit emot en ny kollega varannan dag"
Här följde en företagarpanel med Eive Stenvall, hotelldirektör Scandic, Per Vedin, områdeschef norr Keller Grundläggning, Artur Prifti, restaurangägare La Bottega och Oscar Byström, regissör och fotograf Kangero. De delade reflektioner om året som gått och vad de ser fram emot under 2026 – både ur företagsperspektiv och för sina branscher.
Eive Stenvall, hotelldirektör Scandic Hotel:
– 2025 var jättebra! Luleå har blivit en reseanledning, det går fler charterflyg hit och vi har fått många nya gäster, både privat- och affärsresenärer. Industrins utveckling driver även våra affärer. Vi har driftsatt solpaneler och bytt ut carportar mot nya med solceller på taken. Vi blir självförsörjande på el stora delar av året. 2026 ser jag fram emot ett nytt roligt projekt att arbeta med.
Per Vedin, Keller Grundläggning:
– 2025 har varit oerhört spännande. Vi har ökat personalstyrkan med 50 procent: yrkesarbetare, ingenjörer, projektledare – allt. Rekryteringsprocesserna går otroligt snabbt, i snitt är det sju dagar från första intervju till anställning. Vi erbjuder även digitala svenskakurser två kvällar i veckan. Vi rekryterar mycket från Europa och andra länder nu. Vi tar inte in konsulter. I stort sett redan full täckning för 2026.
– Vi har tagit emot en ny kollega varannan dag fram till idag. I början kändes det omöjligt, men nu känns det naturligt. Bara nätverk på nationell och internationell nivå. Ett exempel: en person sökte 400 praktikplatser, skickade in en ansökan till oss och en vecka senare var han på plats här i Luleå. För 2026 hoppas vi att de vi har anställt under året vill stanna här hos oss i Luleå.
Oscar Byström, filmproduktion Kangero:
– 2025 har varit ett bra år, även om många i branschen haft det tufft. Branschen är i gungning, bland annat på grund av den snabba utvecklingen inom AI. Men för oss har det gått bra – vi blev Årets Unga Företagare i Norrbotten. 2026 vill vi göra ännu mer jobb i Norrbotten. Vi har många uppdrag utanför Luleå men vill göra mer i Luleå så för 2026 hoppas vi på fler lokala kunder.
Artur Prifti, restaurangägare La Bottega:
– 2025 har varit bra. Året började trögt, men kring sommaren – i augusti – började det lossna. Vi fyller fyra år till sommaren och är förväntansfulla inför 2026.