Elev från Luleå tävlar i SM för unga plåtslagare

I slutet av januari genomfördes uttagningstävlingar på 20 gymnsieskolor och bland företagslärlingar till finalen "SM för unga plåtslagare 2024". Fredrik Vikström, som studerar till byggnadsplåtslagare vid Luleå gymnasieskola, tog hem en finalplats och kommer tävla i SM i april.

Uttagningarna skedde på gymnasieskolor runtom i hela landet den 23 - 26 januari där elever som studerar till byggnadsplåtslagare tävlade om sex finalplatser. SM-finalen avgörs på Yrkes-SM i Karlstad i april 2024.

SM för unga plåtslagare är en årligen återkommande tävling som organiseras och genomförs av Plåt & Ventbyrån, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Detta sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen samt fackförbundet Byggnads.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. De skickligaste ungdomarna från ett 60-tal olika yrkesutbildningar tävlar inom sina respektive inriktningar och visar upp sina yrken.

Fredrik Vikström var den med bäst resultat som skickades ner till den centrala branschjuryn och sedan valdes ut till en av sex tävlande i SM.

Sammanlagt deltar 101 plåtslagarelever i årets uttagningstävlingar i SM för unga plåtslagare. Varje skola utser ett vinnande bidrag som de skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får varsin plats i SM-finalen.

– SM för unga plåtslagare är ett fantastiskt sätt att lyfta fram både våra enskilda unga talanger och yrket i sin helhet. Det råder stor brist på utbildade byggnadsplåtslagare så förhoppningen med tävlingen är att vi kan väcka intresse för yrket hos fler ungdomar, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Den 26 januari genomfördes uttagningen på Luleå gymnasieskola. Sex elever från Byggprogrammet, med inriktning plåtslagare, var med och tävlade. Fredrik Vikström var den med bäst resultat. Han skickades ner till den centrala branschjuryn och valdes sedan ut till en av sex tävlande i SM.

– Det känns bra, säger han.

Tävlingsuppgiften i uttagningarna till årets SM avslöjades i sin helhet på tävlingsdagen, men eleverna fick förhandsinformation exempelvis om att färgbelagd stålplåt skulle användas och att det handlade om ett vanligt förekommande moment inom byggnadsplåtslageri. De tävlande hade sex timmar på sig för att genomföra tävlingsuppgiften.

– De fick en folder med en bild på två koner som sitter ihop. Man skulle slå ihop dem, säger Peter Lundqvist, lärare vid utbildningen i Luleå, och fortsätter:

– Det gick riktigt bra. Det är sex elever i den årskursen och alla fick färdigt resultat före tiden gick ut. Det var jämnt, alla hade kunnat vinna på vår skola ett annat år.

Den centrala branschjuryn, som slutligen utsåg finalisterna, bedömde tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet.

Vem som slutligen tar hem guldet och blir Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 kommer att avgöras under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april 2024.

– Det blir utmanande, men roligt. Det är en bra erfarenhet att vara med, säger Fredrik Vikström.

– Det borde finnas chans för honom att ta hem det. Det är små marginaler, men jag hade inte blivit förvånad, säger Peter Lundqvist.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

16 februari 2024

Logotyp