Dansresidens blir cirkusresidens 2021

Luftakrobatik, handstående, jonglering – årets dansresidens blir ett cirkusresidens som bjuder in samtida cirkusartister och cirkuskompanier till Luleå.

Luleå kommun, i samarbete med Dansinitiativet, har nyligen utlyst residenset för fyra olika tvåveckorsperioder under året.

Cirkusresidenset innebär fri tillgång till Dansinitiativets lokaler under tiden som residenset pågår, bostad i Luleå samt en produktionsbudget.

Bild från Dansinitiativets invigning. Föreställningen 100% Cirkus av och med Mikkel Hobitz och Julien Auger.

Cirkus+dans = sant

Dansresidenset infördes för några år sedan, för att uppmärksamma Luleå som dansstad. 2021 är fokus för första gången på samtida cirkus.

– Cirkusen är nära besläktad med dansen och är en scenkonstnärlig konstform i ständig rörelse och utveckling. Vi på Dansinitiativet är själva utbildade på Dans- och cirkushögskolan, därför känns det extra kul att vi nu öppnar upp brett för cirkuskonsten, säger Per Sundberg, konstnärlig ledare Dansinitiativet.

Många olika discipliner

Han förklarar att det inte handlar om traditionell cirkus, med tält, djur och clowner, utan det som tidigare kallades för nycirkus.

– Många gånger bjuder samtida cirkus på multidiscipliner. Det kan vara en mix av musik, akrobatik, poesi och dans och består sällan av olika nummer som avlöser varandra, som i traditionell cirkus. Cirkus Cirkör, som många känner till, är Sveriges största aktör inom samtida cirkus.

En brygga mellan konstformerna

Per Sundberg tycker att cirkusen passar in extra bra i Luleå, som är en kommun som har en lång gymnastiktradition.

– Det finns mycket träning och rörelse i stan och både dansen och cirkusen har mycket inspiration att ge. Cirkusen kan vara en brygga till dansen och vice versa.

Under varje residens bjuds allmänheten in till en öppen visning av den konstnärliga processen, något som enligt Per Sundberg brukar vara uppskattat av Luleåborna.

Ansökan till residensen är i år öppen för professionellt verksamma inom cirkus, med bas i Sverige, och består av fyra tvåveckorsresidens. Ansökningstiden går ut den 28 februari.

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Jonah Senften

Logotyp