Cykelns dag - drog många till Hertsön

Trivsamt och trevligt beskriver Cykelns Dag på Hertsön väl. Evenemanget lockade många som ville köpa prisvärda cyklar på auktion eller få hjälp med reparation av cykel.
– Vi är glada över att uppslutningen blev så stor som den blev trots att vi inte firade cykelns dag centralt, säger Sara Gustafsson, projektledaren för Hållbart Resande, Luleå kommun.

Cykelns Dag har uppmärksammats på olika platser i Luleå genom åren. Evenemanget är nationellt och en samordnad aktivitetsdag där organisationer, kommuner, företag och privatpersoner på eget initiativ uppmärksammar cykelns möjligheter.

Årets aktivitet – Cykelns dag i Luleå hölls på Hertsö Ängar vid det nya aktivitetshuset Kubben som huserar i den gamla Servusbyggnaden på Domherregränd.

Kompisarna följde med nyinflyttade Jenny Wahl från Gotland, näst längst till höger, när hon tillsammans med Janneke Snijder, i mitten, försökte hänga med i budgivningen om en cykel som auktionerades ut.

En av de mest uppskattade punkterna på Cykelns Dag är auktionen av begagnade cyklar.
–19 av 20 cyklar och olika cykeltillbehör har fått nya ägare genom vår cykelauktion, säger Per Westermark, trafikingenjör på kommunen.

Gotländska Jenny Wahl, som just flyttat till Luleå för en tjänst på Trafikverket, var en av de som budade på en av de auktionerade cyklarna, men tyvärr såg sig överbjuden på den cykeln hon ville ha i sista slaget.
– Jag får söka vidare, säger hon och får medhåll av väninnan Janneke Snijdee som var med som sällskap och extra budgivare.

Det är Lulebo som samlat ihop cyklar som bara har blivit stående i förråd och annat. Om ingen gör anspråk på dem inom tre månader, ofta längre tid, skrotas de eller så säljer vi dem här på auktionen.

"Det är Lulebo som samlat ihop cyklar som bara har blivit stående i förråd och annat. Om ingen gör anspråk på dom inom tre månader skrotas de eller så tar vi hand om dom till vår cykelauktion", säger Jimmy Bergkvist, trafikingenjör på infrastruktur- och serviceförvaltningen, som för dagen axlade rollen som auktionsförrättare.

De cyklar som köptes och behövde lite extra omsorg fick hjälp av verkstadsteamet från samarbetspartnern från XXL.

– Här är det mest småjobb att göra. Många kommer även med egna cyklar och vill byta slang eller justera något. I verkstan på firman gör vi mer avancerade jobb. Då handlar det om att säkerhetsställa att cykeln ska vara säker att cykla på. Justering av bromsar, växlar och byte av lager är vanligast, säger verkstadschefen Johan Hedblad.

Verkstadschef Johan Hedblad  från XXL

Johan Hedblad gillar att meka med cyklar både i tjänsten och som privatperson. - Cyklar är ett intresse jag har säger han.

– Ett råd jag kan ge alla som har cyklar är att hålla efter cykeln och serva dem då och då. Det gäller både nya och gamla cyklar. Det blir billigare än att vänta tills större brister måste åtgärdas, säger butikschefen Simon Wikström.

Återvinning och hållbarhet

Det är Luleå kommuns mobilitetskontor, L till Å, som tillsammans med bland annat Lumire, Lulebo och Studiefrämjandet, arrangerar eventet för att främja hållbar mobilitet inom kommunen.

Personalen på Lumires återvinningscentral hade för dagen plockat ihop och bidragit till försäljning av allehanda cykelrelaterade reservdelar. På bordet fanns bland mycket annat pedaler, cykelsadlar, styren, hjul och däck.

Simon Melin Jimmy Bergkvist  och Matilda Frejd

Simon Melin, Jimmy Bergkvist och Matilda Frejd, från Luleå kommun, hade dukat upp återbruk från Lumires återvinningscentral som såldes till händiga spekulanter för humana priser.

– Det känns bra att ta tillvara saker som kan användas av andra, säger Matilda Frejd, som tillsammans med studiekamraten Simon Melin jobbar som studentmedarbetare på kommunens avdelning landskap och trafik.

Luleå kommun arbetar på många sätt aktivt för att vara en attraktiv och grön stad med minskad biltrafik, förbättrad luftkvalité och ökat utrymme för grönytor samt för gående, cyklister och kollektivtrafiken. Inom ramen för L till Å – Hållbart resande hålls flera cykelrelaterade projekt. Till exempel anordnas seminarier, föreläsningar och uppskattade cykelskolor varje år.

Samuel Bergsten, Sara Gustafsson och Per Westermark jobbar alla med hållbart resande inom Luleå kommun. Under cykelns dag som genomfördes under en av årets soligaste och varmaste dagar hade de fullt upp med att bjuda besökarna på glass och kall saft.

– Luleå ska bli en grönare stad och en del i det är att locka fler Luleåbor att välja cykeln som transportmedel, säger Sara Gustafsson, samtidigt som hon nämner fler fördelar med att välja cykeln. Det är bra ur personligt perspektiv också, det är hälsosamt, ekonomiskt och att ge sig ut på cykel är en verklig känsla av frihet.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp