Årets Fairtrade-stipendium till gymnasieelever

Luleå kommuns årliga Fairtrade-stipendium har tilldelats elever i två klasser på Luleå Gymnasieskola, som under våren utbildat sig till Fairtrade-ambassadörer.

Motiveringen lyder:

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något – detta har årets Fairtrade-stipendiater visat!

De 26 eleverna i klasserna HA1 och HT1 på Luleå Gymnasieskola har alla genomgått Fairtrades ambassadörsutbildning och därigenom fått kunskap om Fairtrade och rättvis handel; kunskap som de nu bär med sig och kan sprida vidare till andra.

Dessa elever ska under nästa läsår starta och driva sina egna UF-företag och kommer där att kunna lyfta in engagemanget för Fairtrade i sina affärsidéer. Med sin kunskap och sitt spirande intresse kan de på så vis nå ut till ännu fler människor och visa på vad var och en som bor i Luleå kan göra för Fairtrade och rättvis handel. Vi är glada att kunna tilldela årets Fairtrade-stipendium till dessa stolta Fairtrade-ambassadörer och inspirationskällor!”


Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter.

Luleå kommun är en diplomerad Fairtrade City, och inom ramen för detta delar kommunen årligen ut ett stipendium till någon person, organisation etc som gjort en särskild insats för Fairtrade och rättvis handel. Fairtrade innebär bland annat rättvis betalning och tryggare arbetsvillkor, helt enkelt en bättre tillvaro, för människor som lever och arbetar i länder med utbredd fattigdom.

Stipendiet kommer att överlämnas i slutet av september.

FAKTA

Text: Elisabeth Persson/Eva Sundgren

Foto: Fairtrade Sverige

10 augusti 2020

Logotyp